Швидке зростання закупівельних цін на молоко робить переробку нерентабельною

eu_cows

Надто швидкий темп зростання цін на сире молоко починає непокоїти вітчизняних переробників, адже верхня межа цін на сировину вже практично досягла 8 гривень за кілограм. – ІНФАГРО

Пропозиція молока зменшується, експорт вигідний, але оператори, які працюють зараз на внутрішній ринок – цільномолочники і сировари – вже працюють на межі рентабельності. Не рятує і перегляд відпускних цін – підняття вартості продукції в жовтні призвело до істотного зниження попиту з боку населення.

Діапазон закупівельних цін на фермерське молоко на початку другої декади жовтня складав 6,80-7,60 грн/кг з ПДВ, окремі великі ферми та холдинги продавали сировину і по 7,80 грн/кг. Ціна молока від господарств населення також росте, особливо в західних областях країни. В середньому по Україні ціна на цей товар складає зараз 3,50-4,10 грн/кг.

Пропозиція сировини на вторинному ринку обмежена, тому ціни дуже високі. Спотове молоко в жовтні вже коштує близько 8 грн/кг, обрат – від 5 грн/кг. Операцій з продажу вершків практично немає, товар оцінюється приблизно у 43-45 грн/кг.

Вартість сировини ставить виробництво молочних продуктів на межу рентабельності, адже ціни на біржові молочні товари за останні два тижні знизилися. Подальші спроби суттєвого збільшення закупівельних цін можуть призвести до відмови від дорогої сировини, після чого ціни на молоко можуть знизитися ще до Нового року. Такі прецеденти вже були в країні не так давно. Стабілізація світових цін, яка спостерігається на світовому молочному ринку протягом останніх двох тижнів, також не сприяє подальшому зростанню молочного ринку України.

ІНФАГРО

Останні новини: