Romir: російські споживачі продовжують економити

dairy-polytsi260Дослідницька компанія Romir вивчила споживчі витрати жителів РФ в серпні 2016 року. Зібрані дані про фактичне споживання 35 тис. громадян (13,5 тис. домогосподарств в 181 місті з населенням понад 10 тисяч осіб).

За підсумками дослідження виявилося, що росіяни продовжують жити в режимі жорсткої економії. Середній чек зберігає мінімальні значення вже сім місяців поспіль і становить 498 рублів за один похід в магазин. «Це говорить про те, що споживачі рідше ходять в магазини», – роблять висновок автори дослідження.

У серпні 2016 року в порівнянні з липнем витрати громадян скоротилися на 2% при нульовій інфляції. У річному вираженні номінальні витрати в серпні виросли на 0,7% при інфляції 6,9%. Як відзначають дослідники, реальні витрати росіян за підсумками серпня і раніше, зберегли значення нижче показників трьох попередніх років. Більш того, серпневий показник виявився навіть нижче нульової точки відліку в січні 2012 року.

Спад споживчої активності громадян спостерігається щоліта, зазвичай досягаючи дна в червні, і зростаючи у серпні, зазначають дослідники. У серпні 2016 року позитивної корекції не було. «Це говорить про те, що росіяни продовжують заощаджувати, переглядаючи свої бюджети з метою утримання повсякденних витрат на максимально низькому рівні», – підсумовують аналітики. Дані Romir свідчать: у серпні громадяни із середніми доходами скоротили свої витрати на 1,4%, з високими доходами – на 3,5%, тоді як в червні-липні вони нарощували витрати. При цьому споживачі з низькими доходами в серпні, на відміну від попередніх літніх місяців, збільшили свої витрати на 0,6%.

milknews.ru

 

Останні новини: