Володимир Лапа сподівається на розгляд Верховною Радою закону про державний контроль на початку липня

lapa-hromad-260

В інтерв’ю Громадському радіо Володимир Лапа, голова Держпродспоживслужби, висловив сподівання, що проект закону про державний контроль може бути розглянутий Верховною Радою на початку липня – Громадське радіо.

Наголошуючи на важливості скорішого прийняття Закону “Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових прожуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин”,  Володимир Лапа сказав, що “необхідність розробки законопроекту про державний контроль у сфері безпечності і якості харчових продуктів спрямована на те, щоб удосконалити систему контролю та адаптувати її до базових норм європейського законодавства. Це не тільки наші побажання, але й зобов’язання згідно з Угодою про Асоціацію”.

Володимир Лапа навів кілька прикладів, які створюють незручності бізнесу: “Можу навести приклад нинішньої ситуації. При зовнішній торгівлі українське законодавство вимагає документів компетентного органу країни відправлення на всі види харчової продукції. При тому, що в багатьох країнах такі документи офіційними інстанціями не видаються. Тобто часто товари супроводжуються документами виробника.

У новій редакції законопроекту про державний контроль передбачається сегрегація видів продукції на продукцію тваринного походження (яка підлягає посиленому контролю), рослинні продукти (згідно з 669 директиви ЄС, яка також підлягає посиленому контролю) та інші види продукції, які можуть спрощено контролюватись. Ми входимо в таку площину, яка адаптує наше законодавство до сучасних вимог світового товариства.

Можу навести інший приклад, коли законопроекту пропонується достатньо ліберальний хід з точки зору контролю. Якщо є несуттєве порушення, немає сенсу штрафувати. Там є така норма, що в такому разі — санкції не застосовуються. Тобто з одного боку є контроль, а з іншого — абсолютно ліберальна модель, яка дозволяє у відносно комфортних умовах працювати бізнесу”.

В інтерв’ю також згадувався поточний стан державного контролю і те, які зміни відбудуться на митниці, коли Закон буде прийнято. Торкнулися також і питання регулярності перевірок.

Громадське радіо

 

Останні новини: