Частка продуктів з доданою вартістю на молочному ринку Індії зростає

insia-paneer

Молочний ринок Індії поступово стає більш організованим. Великі переробні компанії інтегрують постачальників сировини в свою структуру або ж сприяють цивілізованій організації збору молока у приватних власників корів, яких в Індії налічується кілька мільйонів.

В останнє десятиліття в Індії спостерігається значне зростання сегменту молочної продукції з доданою вартістю, в основному за рахунок організації випуску молока, сиру і паніру в упаковці, а також йогурту, продуктів дитячого харчування та морозива.

Згідно з даними недавнього дослідження Рабобанку, очікується, що частка молочної продукції з доданою вартістю зросте з 23 відсотків у 2014-15 до 30 відсотків у 2019-20. На виробництво продукції цього сегменту йде 26 відсотків молока, виробленого в Індії, 37 мільйонів тонн на рік. Очікується, що протягом п’яти років цей обсяг збільшиться до 60 тонн (35 відсотків виробленого в країні молока). Приватні молочні компанії, які складають 60% частку організованого ринкового сегменту, будуть продовжувати розвиватися швидше, ніж кооперативи. В країні також спостерігається тенденція до збільшення кількості великих молочних ферм з сучасним обладнанням.

Аналітики Рабобанку вважають, що вхід на ринок Індії великих міжнародних компаній прискорить процес перетворень в організованому секторі молочного ринку і сприятиме створенню більш ефективних ланцюжків поставок, поліпшенню якості сировини та підвищенню кваліфікації  фермерів. 

Відбувається також і інтеграція виробників сировини і переробників. Наприклад, Godrej Agrovet, сільськогосподарський підрозділ Godrej Group, зміцнив свої позиції в молочному секторі, придбавши додатковий пакет акцій Creamline, виробника молочних продуктів. “Закупівля молока гарної якості стане фактором, що сприятиме успіху. Більшість гравців молочного ринку буде інтегруватися з сільськогосподарськими компаніями, укладаючи угоди з молочними фермерами, що тримають велике стадо: 50-100 тварин. Ми твердо переконані, що 200-500 – то занадто великий розмір стада для ферми, зважаючи на ситуацію на ринку праці та проблеми з кормами у сільській місцевості”, – коментує ситуацію в галузі Балрам Ядав, керуючий директор Godrej Agrovet.

ІНФАГРО за матеріалами smartinvestor.business-standard.com

Останні новини: