Зростання собівартості виробництва біржових молочних товарів і зміцнення курсу гривні призвели до зниження експортної привабливості, вірніше сказати, вона зникла зовсім. – ІНФАГРО
Незважаючи на це, останні два тижні спотові перегляди рухали вгору середнє значення закупівельної ціни молока сировини. Показник встиг збільшиться приблизно на 10-15 копійок.
Чому вартість сировини продовжувала зростати? Перш за все, «завдяки» виробникам свіжої молочної продукції і сироварам, які традиційно захищають свої сировинні зони перед зимою.
Спрацювали закони ринку: експорт практично зупинився, а імпорт, навпаки, зростає швидкими темпами, адже українські торговельні мережі не дивляться на «національність» продукції і керуються ціною.
З іншого боку, українських переробників також можна зрозуміти – фермери продовжують вирізати худобу, віддаючи перевагу рослинництву перед тваринництвом у світлі майбутньої земельної реформи.
В кінці вересня молоко сільгосппідприємств реалізовувалося в діапазоні 9,40-10,75 грн/кг. Вартість молока, виробленого у господарствах населення, зросла незначно і переважно складає 5,00-6,15 грн/кг без ПДВ.
З першого жовтня середня вартість молока буде дуже плавно рухатися вгору з тих же причин, що і у вересні. Однак, зростання цін і конкурентні переваги імпорту призведуть до зниження продажів товару українських переробників, що остаточно стабілізує закупівельні ціни молока до середини місяця. Про експорт говорити не доводиться.
ІНФАГРО