Хью Гарні, спеціаліст з молочного скотарства, Ірландія, опублікував на порталі agriland.ie розповідь про ферму у Франції, де фермер зосереджується на досягненні високого відсотка білка в молоці, яке використовується для виробництва сиру.
Маршал Ковалик — молочний фермер, який займається фермою самостійно з частковою допомогою на фермі Ерла де л’Авеніра в Солесі, Франція. Ковалик має дружину і трьох дітей. Вони не допомагають йому вести господарство. Він зізнався, що ніхто з його дітей займатися фермерством не хоче.
Вже 30 років Машал Ковалик працює на фермі, яка займає 103 га, з яких 98 га це трава та 5 га посівів. Він говорить, що оскільки це не сімейна ферма, йому було важко працювати, оскільки банки не надавали кредитів.
Спочатку, коли він вирішив зайнятися фермерством, він пробував придбати три різні ферми, купівлю яких банк не погодив. Зрештою він здійснив своє бажання з четвертої спроби.
Сир Конте
Зараз Ковалик має 55 дійних корів породи Монбельярд, молоко яких йде на виробництво сиру Конте. Він разом із 19 іншими фермерами створили сирний кооператив і спрямовують 7,2 мільйона літрів молока на виробництво сиру.
Французька система підтримки молочної галузі повністю підтримує фермерів, вони можуть диктувати ціну на молоко, оскільки вони володіють кооперативом і керують ним напряму, без участі третьої сторони.
Франція має найбільшу кількість сирів із захищеним найменуванням походження (PDO) у Європі, що дає фермерам можливість контролювати ціни, крім того, це сприяє стійкості молочної промисловості.
Відповідно до контракту на сир Конте, корова має бути породи Монбельярд, а максимальна продуктивність ферми – 4600 кг молока/га. На фермі дозволяється мати лише 50 одиниць азоту (N)/га, і вона повинна мати місце, де гній може зберігатися до чотирьох місяців, але розкидати його можна в будь-який час, якщо немає замерзання чи снігу.
Корови повинні пастися щонайменше шість місяців на рік і їм не можна згодовувати будь-які ферментовані корми, тому замість силосу зазвичай згодовують сухе сіно або суху люцерну.
Причина, чому корови мають бути породи Монбельярд, полягає в тому, що з молока цих корів виробляється на 80% більше сиру, ніж з молока голштинської корова при однаковій кількості молока завдяки високому вмісту білка, вищому вмісту бета-казеїну та каппа-казеїну.
Корови теляться цілий рік, що також є важливим для виробництва сиру, оскільки не може бути коливань сухої речовини та виробленого молока, оскільки потрібні однакові поставки протягом всього року.
Продуктивність корів на фермі 7500 кг молока від корови з відсотком жирності 4,2% і відсотком білка 3,7%. Фермер щороку приділяє особливу увагу покращенню вмісту сухої речовини, і минулого року відправив 420 000 л молока на сир Конте.
Середня ціна, яку виплачував кооператив фермерам минулого року, становила 700 євро за тонну молока, а Ковалик отримав у середньому 760 євро за тонну молока (76 ц/л), що свідчить про високу якість молока, яке він виробляє на фермі.
Стадо Ковалика має дуже великі генетичні переваги, оскільки минулого року фермер був виробником протеїну номер один у країні з 15 000 фермерів, що утримують породу Монбельярд. Як колишній голова кооперативу, він сказав, що його робота полягає в тому, щоб переконатися, що 18 інших фермерів кооперативу виробляють молоко такої ж високої якості.
Молоко збирають щодня для виробництва свіжого сиру Конте. Уся сперма биків купується через Coopex Montbeliarde, яка також постачає биків на ринок Ірландії, а Neil Lahart і Bó Sires є основними постачальниками сперми Coopex Montbeliarde у країні. Виявилося, що монбельярди більш ніж здатні виробляти велику кількість молока з вражаючою кількістю сухої речовини, і водночас здатні протриматися в стаді протягом кількох лактацій.
Виявилося також, що продуктивність молока у них на пристойному рівні, хороша оцінка спостерігається наприкінці їх лактації при вибраковуванні тварин.
Збільшення тривалості життя молочних корів може зменшити їхній вуглецевий слід на одиницю продукції, оскільки вони потенційно можуть виробляти більше молока протягом свого життя з нижчим коефіцієнтом заміни та меншими викидами від вирощування телиць.
ІНФАГРО за матеріалом agriland.ie, автор Hugh Harney