Maxum Foods про ринок біржових молочних товарів у квітні

Едвін Ллойд, виконавчий менеджер по молочних продуктах з Maxum Foods говорить про складні часи, які переживають молочні ринки. 

Поставки молока для виробництва жирових і білкових молочних товарів вже зараз утруднені через складнощі, викликані наслідками російського вторгнення в Україну та санкцій, введених проти росії та її союзників.

Ллойд вважає, що на світові ринки молочних продуктів продовжать сильно впливати обмежені поставки молока в ЄС.

«Ціни на продукти та інгредієнти досягли рекордно високих значень в ЄС та Океанії. Це дозволить унормувати попит, а також врешті-решт може викликати певну реакції з боку пропозиції.  На ринку США поставки молока також скорочені, в той час як попит відновлюється після обмежень через COVID, хоча проблеми ланцюга поставок продовжують спричиняти деяку волатильність цін», — говорить Ллойд.

«У той час як ціни на молоко в ЄС зростають, а на папері прибуток може здатися трохи кращим, високі ціни на корми, високі експлуатаційні витрати, а також обмежена доступність добрив будуть впливати на доступність кормів і виробництво молока. ​

«У наступному році погода навряд чи буде сприятливою.  Прогнозується, що в Європі весна і літо будуть спекотнішими, ніж зазвичай, і інші регіони теж зіткнуться з проблемами.  Посилюється посуха в США, а Ла-Нінья в Океанії слабшає». ​

Ллойд вважає, що попит з боку чутливих споживчих ринків і сегментів неминуче буде раціональнішим, хоча поки що це мало помітно, оскільки оптові ціни швидко зростають.  Це може бути сильніше виражене в деяких регіонах, що розвиваються, і які стикаються з підвищенням цін на інші продукти харчування через війну в Україні.

Світ стикається зі зростаючими витратами на продукти харчування та енергоносії через війну в Україні, і це сповільнить економічне зростання і в кінцевому підсумку вплине на купівельну спроможність споживачів», — підсумував Ллойд.

«На світовому ринку зараз безпрецедентні ціни на молочні товари та продукти.  У другому півріччі 2021 року зростання пропозиції молока у основних (5 найбільших) країнах виробниках-експортерах ослабло до 0,5%, тоді як в першому півріччі 2022 року виробництво молока скоротиться на 1,2%». ​

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: