Українські фермери та переробники героїчно забезпечують країну молочними продуктами

Незважаючи на зупинки деяких заводів через тимчасову окупацію територій, останнім часом відзначається збільшення обсягів переробки молока на працюючих заводах, відновлення роботи дрібних підприємств та торгівлі сировиною на споті. – ІНФАГРО

Звісно, через бойові дії та тимчасову окупацію спостерігається повне або часткове обмеження переробної діяльності певних заводів, які входять в топ-20 ключових підприємств країни.

Суттєво страждають і виробники сировини. На окупованій території логістика дуже утруднена, також фіксуються випадки навмисного знищення окупантами власності господарств, в тому числі і молочного поголів’я.

Українські фермери однозначно є героями. Вони продовжують доїти корів і готуватися до посівної навіть в окупації, під кулями та падаючими бомбами. Все робиться задля продовольчої безпеки України і світу.

Те ж саме можна cказати і про переробників, які не зупинялись (або відновили виробничі процеси після певної паузи) і зараз продовжують давати українському споживачу якісний продукт.

У березні відмічається деяке зниження закупівельних цін на сире молоко в Україні. Логічно, що ефект зміни ціни спостерігається за географічним принципом від мінімальних переглядів на Заході до кардинальних в зоні бойових дій.

Через те, що з початком війни на ринку сировини склався профіцит, переробники при закупівлі надають перевагу молоку с/г підприємств. Тому сировина категорії господарств населення подешевшала найбільш критично. За місяць середня закупівельна ціна молока знизилась на 25%, з 8 грн/кг до 6 грн/кг.

Щодо сільськогосподарських підприємств, то діапазон цін на сировину в цій категорії значно зріс і також залежить від регіону. Не враховуючи вкрай тяжких випадків, діапазон вартості сировини переважно коливається в рамках 8,65-10,65 грн/кг.

Виробники молока зараз вимушені оптимізувати раціони годівлі і скорочують кількість доїнь (з трьох до двох). Це сприяє зменшенню пропозиції сировини, але у той же час допомагає бізнесу утримувати фінансовий баланс і сприяє збереженню поголів’я в Україні.

ІНФАГРО

Останні новини: