З 1 січня Китай знизить імпортні мита на сири, сироватку та частину ЗНМ

З 1 січня 2022 року Китай має намір знизити імпортне мито на 954 товару. Це випливає з Плану коригування мит на 2022 рік, опублікованого в повідомленні №18 (2021) Комітету з мит при Держраді КНР.

Роз’яснюючи дані заходи, Міністерство фінансів КНР вказує, що на 2022 рік запроваджуються тимчасові ставки імпортних мит на рівні, меншому, ніж тарифи режиму найбільшого сприяння (РНС). Метою цих коригувань, згідно з листом Міністерства фінансів, є полегшення фінансового тягаря для населення, підвищення доступності деяких імпортних ліків та медичних товарів, а також продуктів харчування та товарів широкого вжитку, стимулювання зеленого низьковуглецевого розвитку.

Зокрема, під зниження ввізного мита потрапили замінники незбираного молока, суха сироватка, а також багато видів сирів. Крім цього, нововведення торкнулося деяких морепродуктів (лосось, тріска), деяких видів фруктів, протиракових ліків та окремих високотехнологічних товарів для промисловості. Повний список доступний за посиланням (китайською).

Водночас з 1 січня скасовуються раніше введені тимчасово знижені імпортні мита на такі закордонні товари, як комплектуючі для акумуляторів, желатин, свинина та ін. Щодо них діятимуть вищі митні тарифи РНС.

З 1 липня 2022 року буде також знижено митні тарифи РНС на 62 товари зі сфери інформаційних технологій. Крім цього, в рамках різних торгових угод, що набирають чинності, будуть знижені митні тарифи для товарів з ряду країн, що ратифікували відповідні домовленості. Серед цих держав – Грузія, Румунія, Австралія. Нова Зеландія та ін.

Як зазначають у російському Національному Союзі виробників молока (Союзмолоко), Росія у торгівлі з Китаєм користується режимом найбільшого сприяння. Згідно з опублікованим документом, Китай у 2022 році тимчасово знизить на 30-70% мита на суху сироватку та різні види сирів – у тому числі на товари російського походження. Аналогічно буде знижено тарифи на товари для годівлі тварин, у тому числі замінники незбираного молока, доступ яких з території Росії зараз активно обговорюється.

«У Союзмолоко ми, звичайно, підтримуємо зниження мита на суху сироватку – з відповідною ініціативою наше об’єднання виступило ще березні року, що минає. 2021 року, за даними за 9 місяців, на Китай припало 8% загального російського експорту цього продукту. Разом з тим, треба пам’ятати, що запропонований захід носить тимчасовий характер і покликаний простимулювати випуск в КНР власних кормів для відновлення свинарства та розвитку молочного тваринництва. Більше того, паралельно зі зниженням мита для Росії та інших країн, що експортують у режимі РНС, КНР також обнулює мита для Австралії та Нової Зеландії – не основних, але значущих у порівнянні з Росією постачальників сухої сироватки до Китаю», – коментують новину в Союзі.

milknews.ru

Останні новини: