АМКУ оштрафував п’ятьох виробників «молочки» на 30 млн грн за недобросовісну конкуренцію

Антимонопольний комітет України починає приймати рішення у справах, які були розпочаті після масштабного дослідження масла солодковершкового.

Підтверджено, що багато виробників молочної продукції насправді вводили в оману споживачів та пропонували їм підробки у красивій обгортці. Їм доведеться відповідати за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції. Адже не можна збільшувати власний прибуток за рахунок якості життя громадян.

Вершкове масло є товаром повсякденного вжитку , тож соціальна значимість питання його фальсифікації надважлива. Водночас зазначимо, що ринок вершкового масла України є висококонкурентним. На ньому представлені як вітчизняні, так і зарубіжні виробники.

Відповідно до держстандарту (ДСТУ 4399:2005) масло повинно містити в своєму складі виключно молочний жир. Будь-які інші домішки – такі, як рослинний жир – одразу позбавляють продукт назви «вершкове масло».

Комітетом виявлено ряд недобросовісних виробників, які виготовляли суміші з невідомими складниками та при цьому називали продукт «маслом». В деяких випадках вміст немолочних та рослинних жирів сягав 90-100%. Подібне «немасло», окрім продажу у магазинах та на оптових ринках, постачалось через систему публічних закупівель у школи, дитсадки, інтернати, лікарні. Тож йдеться не лише про недобросовісну конкуренцію і неповагу до споживача, а й про загрозу здоров’ю людей.

Отже, використовуючи назви «солодковершкове масло» на продукції, що містить немолочні та рослинні жири, виробники поширювали інформацію, яка вводить в оману споживачів. Окрім того, це могло надати їм неправомірні конкурентні переваги. А все це є порушенням ЗУ «Про захист від недобросовісної конкуренції». Тож сьогодні, 10 листопада, рішеннями АМКУ були накладені штрафи на таких недобросовісних виробників:

  • ТОВ «Богодухівський молзавод» (Харківська обл.) – 20,6 млн грн
  • ТОВ «Малороганський молочний завод» (Харківська обл.) – 4,4 млн грн
  • ТОВ «Гайсинський молокозавод» (Вінницька обл.) – 3,6 млн грн
  • ПП «Сімол» (Київська обл.) – 1 млн грн

Тижнем раніше, 4 листопада 2020 року, Тимчасовою адміністративною колегією Комітету було прийнято рішення стосовно ТОВ «Інтер-Мол»(м. Дніпро), яке вчиняло аналогічні дії. Цій компанії доведеться сплатити до бюджету 968 тис. грн.

На жаль, не лише вищезгадані суб’єкти господарювання фальсифікували молочну продукцію. Комітет завершує розгляд справ по іншим виробникам, порушники будуть притягнуті до відповідальності за порушення конкурентного законодавства.

АМКУ впевнений, що українські споживачі мають право робити свідомий вибір і, бажаючи купити масло вершкове, дійсно отримуватимуть справжню високоякісну молочну продукцію. А добросовісні виробники масла не будуть нести збитки через наявність на полицях магазинів «немасла», виготовленого недоброчесними конкурентами.

amcu.gov.ua

Останні новини: