Держпродспоживслужба Чернігівщини розширює лабораторні дослідження щодо фальсифікації молочної продукції

Сучасний ринок пропонує споживачеві широкий вибір вітчизняних та імпортних продовольчих товарів. Значне розширення асортименту не обходиться без зловживань та випадків фальсифікації продукції.

Найчастіше це стосується молочної продукції: щоб знизити собівартість товару, деякі виробники замінюють молочні жири рослинними. Для виявлення подібних випадків використовують визначення жирнокислотного складу жиру, що міститься в продукті, з подальшим його порівнянням зі стандартним складом.

Фахівці Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, яка акредитована в системі ISO/IEC 17025:2017, впровадили методику газохроматографічного визначення жирнокислотного складу жирів та жировмісних продуктів тваринного та рослинного походження.

Спеціалісти лабораторії провели запуск в роботу та калібрування за американськими зразками виробництва фірми «Restek» газохроматографічного комплексу на базі Кристал 5000.2. За допомогою даного обладнання є можливість проводити за існуючими стандартами визначення складу тваринних жирів (масло вершкове, сухе молоко та ін.) та рослинних жирів (рослинні олії, маргарини та ін.) методом газової хроматографії.

Як повідомив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, найближчим часом планується підключення та запуск автоматичного дозатора ДАЖ-2М, за допомогою якого також можливо працювати з великою кількістю проб в автоматичному режимі. Це дасть можливість поліпшити відтворюваність результатів та виключення людського фактору при введенні проби.

consumer.gov.ua

Останні новини: