Споживання молочних продуктів в РФ продовжує зменшуватися

За попередніми даними, середнє споживання молока і молочних продуктів в минулому році в РФ скоротилася до 233 кг на особу при нормі МОЗ в 325 кг. Про це повідомляється в Нацдоповіді про реалізацію держпрограми розвитку сільського господарства, підготовленого Мінсільгоспом.

У 2016 році, згідно даних Росстату, споживання було на рівні 236 кг. За минулі шість років рівень споживання в категорії молочної продукції знизився на 16 кг. Агровідомство пояснює негативну динаміку як зменшенням загальних ресурсів молока і молокопродуктів, так і їх подорожчанням в умовах зниження реальних наявних доходів населення.

Хоча в минулому році виробництво сирого молока в усіх господарствах збільшилася на 1,1% до 31,1 млн т, показник самозабезпеченості по молоку і молочній продукції – 82,4% – як і раніше нижче параметра Доктрини продовольчої безпеки (90%), хоча у порівнянні з 2016 роком він зріс на 2,1%. Запаси на початок 2017 були приблизно на 200 тис. т менше, ніж в 2016 році, також з 7,5 млн т до 6,6 млн т скоротився імпорт молочної продукції в перерахунку на молоко, випливає з доповіді. В результаті загальні ресурси в цій категорії зменшилися на 2% або майже 800 тис. т в перерахунку на молоко, оцінив Мінсільгосп.

При цьому обсяг виробництва питного молока, кисломолочних продуктів і сиру протягом року знижувався при одночасному зростанні випуску сирів, вершкового масла і сухого молока, однак, як раніше писав «Агроінвестор», основна частина цього приросту була відправлена ​​в запаси. За даними «Союзмолоко» запаси питного молока за минулий рік збільшилися майже на 20%, сирів і сирних продуктів – на 35,3%, вершкового масла – на 83%, сиру і сирних продуктів – на 58,4%.

Середні споживчі ціни на пастеризоване коров’яче молоко жирністю 2,5-3,2% в грудні 2017 го року склали 53,45 руб/л, збільшившись на 1,4% в порівнянні з початком року. Вершкове масло подорожчало на 9,6% до 528,83 руб/кг, тверді і м’які сири – на 3,5% до 478,88 руб/кг, порівнює Мінсільгосп. В середньому молочна продукція виросла в ціні на 9,2%, підрахувала компанія Nielsen. За її даними, в минулому році продажі молочної продукції в натуральному вираженні впали на 4%, хоча в грошовому було відзначено зростання на 5,2% на тлі підвищення цін. Продажі молочної продукції знижувалися три роки поспіль через скорочення реальних наявних доходів населення, правда, в кінці 2017 спостерігалося відновлення по багатьом категоріям.

Також на попит негативно впливає якість молочної продукції. Так, наприклад, за даними Россільгоспнагляду частка фальсифікату на ринку перевищує 19%. Збиток від імпорту сироподоібної продукції, яку реалізовують під виглядом натуральних сирів, відомство оцінює в 70 млрд руб. за два роки. Те, що в Росії багато неякісної молочної продукції, раніше визнавав і віце-прем’єр Аркадій Дворкович, хоча, за його словами, до її безпеки в цілому питань немає. За розрахунками «Союзмолоко», в минулому році частка фальсифікату на ринку молочних продуктів коливалася на рівні 5-6%. У деяких категоріях, таких як сири і вершкове масло, показник був дещо вищим, в сегменті кисломолочної продукції – нижче, оскільки там економічно недоцільно замінювати молочні жири рослинними.

milknews.ru

Останні новини: