Закупівельна ціна на молоко залишається низькою, але бажаючих займатися тваринництвом багато

За даними офіційної статистики, серед інвестиційних проектів в аграрній сфері найбільше таких, які пов’язані з розвитком тваринництва. – ІНФАГРО

На початок року було зареєстровано 112 таких проектів на загальну суму 10 млрд гривень, тобто, майже чверть від загальної кількості.

Так що, схоже, молоко в країні буде, навіть якщо деякий час закупівельна ціна на нього буде залишатися низькою.

Селянам прагнуть «допомогти» у вирішенні їх проблем українські депутати-популісти. Нещодавно в парламенті партією Ляшка зареєстрований законопроект, згідно з яким в країні повинні заборонити використання пальмової олії у виробництві продуктів харчування. І цю ініціативу нібито підтримує ряд фракцій парламенту і навіть аграрний комітет. Як один із аргументів, що обґрунтовують необхідність прийняття цього законопроекту, найчастіше звучить те, що цю сировину масово використовують в молочній промисловості.

Навряд чи ця пропозиція буде підтримана парламентом, аж надто це глобальне питання. Повністю заборонити застосування пальмового масла в країні нереально, адже така сировина використовується далеко не тільки молочниками. Вона стала незамінною також в кондитерській, хлібопекарській і м’ясній галузях.

Але навіть якщо заборони використання пальмової олії не буде, її використання в Україні найближчим часом все одно скоротиться, принаймні в молочній промисловості.

Причин кілька: поінформованість покупців, які починають розрізняти, де молочний продукт, а де молоковмісний; зменшення фальсифікації у виробництві внаслідок зняття мораторію на перевірки (з 4 квітня Госпродспоживслужба отримала нові повноваження); великий ризик втрати основних зовнішніх ринків збуту сирних продуктів, при випуску яких молочною промисловістю використовується найбільше рослинних жирів.

ІНФАГРО

Останні новини: