РФ і Білорусь планують створити єдину компанію з постачання білоруського сухого молока на російський ринок

Мінсільгосп Росії розробляє заходи щодо стабілізації ситуації на молочному ринку РФ. У їх числі – створення єдиної з Білоруссю компанії з постачання сухого білоруського молока, надання субсидій тим переробникам, які мають довгострокові контракти з виробниками молока.

Однак ці плани турбують Молочний союз, який об’єднує переробні підприємства РФ. За його оцінкою, деякі із запропонованих заходів схожі на “ручне втручання державних службовців в приватний бізнес”.

“Мінсільгосп зі своїми білоруськими колегами і всіма зацікавленими сторонами обговорює питання створення єдиної компанії для поставок сухого молока з Білорусії”. – повідомили в прес-службі Мінсільгоспу.

Деталей обговорення поки немає. Однак, за інформацією Молочного союзу, розміщеної на його сайті, мова йде про те, що квоти на поставки білоруської продукції через уповноважену компанію будуть розподілятися вітчизняним переробним підприємствам після узгодження з Мінсільгоспом. “Для цього підприємству буде необхідно направляти відповідну заявку в Мінсільгосп з описом поточної ситуації на заводі, зазначенням потреби в імпортній сировині, а також з повідомленням про те, на які потреби воно буде направлено”, – йдеться в повідомленні. На це в Мінсільгоспі заявили, що “необхідно відстежувати річні обсяги поставок сухого молока в розбивці по місяцях, щоб не створювати демпінгові умови на ринку”.

У прес-службі Мінсільгоспу також повідомили, що в нормативно-правову базу з надання субсидій будуть внесені зміни, згідно з якими одним з вимог до одержувачів держпідтримки буде “обов’язкова наявність довгострокових контрактів, укладених між сільгоспвиробниками та переробниками молока”.

Тим часом, як вважають, в Молочному союзі, більшість виробників вітчизняного сухого молока не мають можливості гарантувати якість виробленої продукції протягом всього року, не кажучи вже про багаторічному контракті.

В цілому, як підкреслюється в повідомленні переробників молока, Молочний союз повністю підтримує необхідність встановлення стабільних, прозорих правил гри на російському ринку – питання тільки в тому, якими заходами це буде досягнуто. Заходи, які пропонує Мінсільгосп, в Союзі називають “ручним втручанням державних службовців в приватний бізнес”.

За даними Мінсільгоспу, РФ може збільшувати виробництво сухого молока не менше ніж на 500 тис. тонн щорічно. Однак його поставки з-за кордону, не дивлячись на зниження в минулому році, призвели до того, що запаси продукції у вітчизняних виробників збільшилися вдвічі. Всього в минулому році РФ імпортувала 172,1 тис. тонн сухого молока проти 184,6 тис. тонн в 2016 році. Основна маса поставок – 120,5 тис. тонн (70%) – здійснюється з Білорусії. Ціна білоруського молока, як правило, нижча за російську, тому навіть при зниженні постачань білоруська продукція стримувала можливості російських виробників зі збуту продукції.

dairynews.ru

Яких регуляторних заходів вживають чиновники та переробники молока в Зімбабве для обмеження імпорту сухого молока, можна почитати тут.

 

Останні новини: