РОБЕРТ СХОРСЕЙ, керуючий директор Greenmark Dairy Ingredients: коли ЄС буде продавати свої інтервенційні запаси?

robert-schorsij_180webПриблизно за чотири тижні програма інтервенцій СЗМ у ЄС завершиться і маловірогідно, що період державного втручання буде продовжений, оскільки ціна на молоко в червні 2017 року, як повідомляла LTO, в середньому складала €33,69/100 кг порівняно з 25,14 євро/100 кг у той же місяць минулого року. Відбулося зростання на 34%. Потреби в подальшій безпосередній підтримці фермерів немає.

Завдяки тому, що закупівельна ціна молока продовжує і далі зростати і переробники також відчувають себе комфортно, важко знайти якісь суттєві причини для продовження програми.

Проте, коли ціни на масло є такими високими, як вони є, то є й причини подумати про те, щоб ЄС почав продавати запаси з інтервенційних фондів та розчищати шлях для загального відновлення ринку.

В даний час ринкова ціна на масло становить від 6700 до 7000 €/mt з прогнозом зростання. Серпнева ціна молока, гарантована FrieslandCampina, складає €38,50/100 кг.

Очевидно, що торгівля інтервенційними запасами спричинить тиск на цінову політику у продажах СЗМ, але питання полягає в тому, чи буде це проблемою. Відповідь на це – ні, не буде.

При ціні масла у 7000€/mt і СЗМ 1200 €/mt, дохід переробника залишиться на рівні 41,74 євро/100 кг. Проте, немає жодної причини, чому б ціна СЗМ могла впасти настільки сильно. При ціні €1450/т прибуток переробника складе €44,09/100 кг.

Окрім переваги, яка полягає в тому, що інтервенційні запаси скоротяться і зрештою зникнуть, додатковими перевагами може стати дуже ймовірне зростання експорту СЗМ Євросоюзом. Крім того, дешеве сухе знежирене молоко буде йти до вітчизняних галузей промисловості, таких як індустрія виробництва замінника молока для вигодовування телят, що потенційно може підняти внутрішнє споживання на 15-20%.

Це, в свою чергу, може мати негативний вплив на вартість СМП (суха сироватка молочна підсирна), але з ціною сиру 3650 євро/т ціна СМП може знизитися до 400 євро за тонну. Але все одно разом ця комбінація дасть переробнику прибуток у €46/100 кг.

Питання в тому, що якщо зараз ЄС не буде продавати інтервенційні запаси, то коли?

Протягом останніх двох тижнів переробники нічого не продавали в інтервенційні запаси. Це могло б бути ознакою зниження виробництва, але, схоже, що статистичні дані не вказують ні на це, ні на збільшення обсягів експорту. Можливість збільшення експорту ЄС існує, але якщо ми подивимося на ціноутворення у ЄС (і несприятливий паритет € і $ для експортерів ЄС) у порівнянні з США та Океанією, то побачимо, що ЄС був занадто неконкурентоспроможним, щоб підтримати рекордні показники експорту в травні та червні.

В цілому, здається, зараз гарна нагода продати, але є ще одна складність:

Інтервенційні запаси СЗМ старіють. Нинішні запаси такого терміну давності:

> 24 місяці – 6800 mt
> 18 місяців – 101165 mt
> 12 місяців – 346091 mt

Одне із правил продажу СЗМ до державних інтервенційних запасів таке: на мішках може не вказуватися термін придатності. Проте регламентом ЄС 1169/2011 передбачено, що весь товар, призначений для споживання людиною, повинен мати на упаковці відмітку про термін придатності.

Це цікаве питання для Єврокомісії!

Як переробники харчової промисловості можуть купувати СЗМ з невідомими термінами використання з інтервенційних запасів, якщо вони у той же час зобов’язані згідно з положенням 1169/2011 позначити термін придатності на упаковці?

Проблема для ЄС може бути навіть більшою, ніж просто велика кількість товару на складі. Цілком може статися і так, що згідно з власним розпорядженням 1169/2011 Єврокомісія буде змушена продати левову частку своєї сировини для потреб індустрії виготовлення кормів, якщо тільки ЄС не готовий, як продавець продукту, сам гарантувати покупцям безпечність використання СЗМ без вказаного терміну зберігання у харчових продуктах.

Компанія Greenmark Dairy Ingredients буде слідкувати за ситуацією і відображати її у своїх звітах.

Останні новини: