Індекс Інфагро: у липні закупівельна ціна на молоко почала зростати

Закупівельна ціна молока у липні зросла. Перш за все, це пов’язано зі зростанням експортної ціни вершкового масла – ІНФАГРО

Фактичний показник Індексу сирого молока Інфагро в червні склав 199 пунктів (на рівні попереднього прогнозу), що на 2 пункти (1,0%) нижче травня і на 37 пунктів (22,8%) вище за аналогічний показник минулого року. Прогнозний показник індексу на липень – на рівні 204 пунктів, що на 5 пунктів (2,5%) вище червня і на 41 пунктів (25,2%) вище липня минулого року.

У червні показник індексу прогнозовано досяг мінімальних для поточного календарного року значень. У той час як ціна молока сільськогосподарських підприємств була стабільною, молоко, що виробляється у господарствах населення,  встигло трохи подешевшати.

У липні ситуація на ринку вже інша – закупівельна ціна молока зростає, особливо в категорії сільськогосподарських підприємств. Це пов’язано, перш за все, зі зростанням експортної ціни вершкового масла.

Згідно з фактичними даними за червень, Індекс біржових молочних товарів Інфагро склав 212 пунктів (попередній прогноз 199 пунктів), що на 7 пунктів (3,4%) вище травня. Прогнозний показник Індексу на липень становить 216 пунктів, що на 4 пункти (1,9%) вище за показник червня і на 53 пункти (32,5%) вище липня минулого року.

Експорт сирного продукту в червні був значним,  незважаючи на побоювання обмежень з боку Білорусі та інших країн. Цей фактор став основною причиною розбіжності між прогнозними і реальним значенням індексу. Також на зростання вплинуло помітне подорожчання вершкового масла для зовнішніх продажів. Масло залишиться основним драйвером для збільшення індексу біржових товарів і в липні.

ІНФАГРО

Останні новини: