Михаїл Міщенко про ефективність державних інвестицій в молочну галузь та молочний імпорт

mishchenkio-2-tele

17 квітня в телевізійній програмі “Отражение” Громадського російського телебачення взяли участь Ігор Абакумов, доцент сільгоспакадемії РФ імені Тімірязєва, та Михаїл Міщенко, директор Центру вивчення молочного ринку.

В ході бесіди пан Міщенко відмітив, що молока в Росії не так багато, незважаючи на програми державної підтримки. Зокрема, він сказав: “Відверто кажучи, протягом досить тривалого часу інвестиції держави в молочну галузь були не зовсім ефективні. Це якщо ми будемо м’яко говорити. Тенденція на зростання пішла після 2014 року. Всі говорять “спасибі санкціям”. Насправді, потрібно буде говорити спасибі рублеві, оскільки рубль впав, і дуже серйозно впав, і це дозволило виробляти молоко дешевше, ніж на світових ринках. Незалежно від того, був би імпорт чи ні, тоді російські сири і будь-яка продукція стали дешевше, ніж імпортні.”

Відповідаючи на запитання пана Абакумова про обсяг імпорту молочних продуктів, він зауважив: “Сьогодні ці цифри коливаються. За оцінками нашого Центру, це десь близько 5.5 млн тонн в 2016 році. Приблизно цей обсяг. І цей обсяг скорочується протягом останніх 3-4 років. І він скорочується з двох причин. Перша причина – це зростання виробництва сирого молока, якщо ми не беремо особисті підсобні господарства, ми беремо тільки товарне молоко. А друге – це зниження споживання. І, на жаль, зниження споживання на зниження імпорту впливає більше, ніж зростання виробництва”.

Повну версію бесіди можна подивитися на Facebook (Michael Mishchenko, 19 квітня 23:52)

Останні новини: