Володимир Лапа: держава надає підтримку фальсифікаторам продуктів харчування

lapa-5-180Виробник, продукція якого відповідає нормам чинного законодавства і маркована відповідно її до вмісту, просто не витримує конкуренції з тими, хто виводить на ринок фальсифіковану продукцію. Держава просто надає підтримку фальсифікаторам продуктів харчування.

Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, пише «Главком».

«Проблема виникає, коли на етикетці написано одне, а за фактом ― інше. Такі випадки є. І вони не поодинокі. Декілька таких ситуацій були предметом розслідування минулого року. Єдине, що важко було здійснювати подальші заходи контролю. Із супермаркету така продукція вилучається», ― зазначив Лапа.

За його словами, в першу чергу фальсифікації стосувались молочної продукції.

«Це продаж спреду під виглядом масла, продаж сметанкового продукту під виглядом сметани і так далі. На жаль, на цьому ринку рівень фальсифікацій найбільший», ― зауважив голова Держпродспоживслужби.

Він додав, що є також і скарги на продаж простроченої продукції.

«Але якщо ми говоримо про здійснення держконтролю, то ситуація, яку ми маємо в Україні, – це просто нонсенс. У жодній країні світу такого немає. Якщо є загроза потрапляння на ринок фальсифікованої чи небезпечної для споживача продукції, практично у всіх країнах компетентний орган виходить на перевірку день в день», ― сказав Лапа.

В Україні ж, за його словами, цей термін становить не менше місяця.

«Стільки минає від того, як хтось написав скаргу до часу, доки ми отримаємо згоду або Мінагрополітики або Мінекономрозвитку, і виходимо на перевірку. І це називається “державний контроль”. Але який сенс у його існуванні? Бо про його ефективність говорити дуже важко», ― заявив очільник Держпродспоживслужби.

Він додав, що логіка закладалася така, щоб зменшити тиск на бізнес.

«Але зрештою від системи, яку ми маємо зараз, у першу чергу, цивілізований бізнес і страждає. Бо виробник, який виробляє продукцію відповідно до норм чинного законодавства і маркує її відповідно до вмісту, просто не витримує конкуренції з тими, хто виводить на ринок фальсифіковану продукцію. Держава просто надає підтримку фальсифікаторам продуктів харчування», ― зауважив Лапа.

«Я сподіваюсь, що Верховною Радою буде підтримано законопроект №0906 який гарантує специфіку проведення контролю у сфері безпечності харчової продукції. Якщо його буде схвалено, то після перехідного періоду ми матимемо можливість здійснення такого контролю. Він адаптований до європейських норм і розв’яже нам руки», ― підсумував він.

glavcom.ua

 

Останні новини: