АВМ об’єднує фермерів для створення молочного кооперативу

bigfarm724

Асоціація виробників молока України створює кооператив, на базі якого буде працювати переробне підприємство.

Проект АВМ «Гуртові закупівлі молока» дасть змогу малим та середнім виробникам реалізовувати молоко за більш вигідною ціною. Переробники, в свою чергу, отримають гарантовану –кількість сировини для переробки.

Проект «Гуртові закупівлі молока» буде включати три етапи. Перший розпочався в вересні 2016 року і буде тривати до листопада. На цьому етапі молочні господарства – члени АВМ об’єднаються в пули, що розташовані у регіоні того чи іншого переробника. Це дозволить виробникам продавати молоко по єдиній ціні.

«Ми хочемо вибудувати таку систему ціноутворення, що загальна ціна буде відрізнятися лише сортами – екстра сорт, вищій і перший. Таким чином досягнемо принципу, що молочні господарства – це не окремі прутики чи колоски, а великий потужний сніп, здатний відстояти свої інтереси», – коментує Олена Жупинас, керівник проекту «Гуртові закупівлі молока» Асоціації виробників молока.

«В Україні переробні підприємства платять за заданий об’єм, тому нерідко виходить, що агрохолдинги, які мають низку малоефективних молочно-товарних ферм, здаючи на переробку великі обсяги молока першого і навіть другого гатунку, отримують таку ж ціну, що і ефективний господарник, котрий виробляє молоко екстра. Певною мірою це створює умови для нечесної конкуренції», – зазначає Анна Лавренюк, віце-президент АВМ. Гуртовий продаж молока дасть змогу малим і середнім фермам отримувати за свою сировину ту ж ціну, що і крупні господарства, додає експерт.

На даний момент існує п’ять пулів виробників. Завдяки участі в проекті уже зараз вони можуть реалізувати молоко дорожче на 30-40 копійок на літрі, ніж раніше.

Другий етап включає побудову на базі Уманського молочного заводу накопичувального центру, де будуть зберігатися великі партії молока, а потім продаватися на великі підприємства. Переробники також будуть мати зиск від такої співпраці – вони зможуть оптимізувати переговори, домовившись тільки з однією організацією, а також гарантовано отримувати необхідну кількість молока.
На третьому етапі буде створене об’єднання фермерів  –кооператив і переробне підприємство, на кшталт таких світових гравців, як Mlekovita, Campina, Arla, Fonterra. Створення кооперативу – стратегічна мета Асоціації виробників молока.

Для довідки. Асоціація виробників молока об’єднує понад 100 господарств із усіх регіонів України з загальною кількістю поголів’я ВРХ – 135 тис. голів (35% від загальної кількості поголів’я ВРХ в Україні). АВМ була зареєстрована 30 квітня 2009 року. При Асоціації створена рада директорів, які вирішують поточні питання спільно. Загальні збори проводяться декілька разів на рік для вирішення стратегічних питань. Незалежно від розміру господарства одне підприємство має один голос. Асоціація є власністю господарств і фінансується за їхній рахунок.

Прес служба АВМ

Останні новини: