Новозеландські компанії очікують подальшого зростання цін на молоко

dairy-australia-4-724Ціни на молочну продукцію, як очікується, можуть знову піднятися на наступному аукціоні GlobalDairyTrade. Ознаки вказують на відновлення ринку і повернення до прибутковості молочного фермерства після двох років роботи у збиток. 

Торгівля ф’ючерсами вказує на те, що ціни на сухе незбиране молоко – які мають найбільший вплив на ціни Fonterra – виростуть на 5 до 10 відсотків. Цей прогноз ґрунтується на 18,9% посиленні ціни останнього продажу GDT 17 серпня і 9,9% підвищенні на попередньому аукціоні.

Проте, ф’ючерсні ціни на пікові місяці жовтень і листопад, коли заводи Fonterra будуть запущені на повну потужність, як і раніше вказують те, що ціна на сухе незбиране молоко буде трохи менше 3000 доларів США за тонну – це близько до точки беззбитковості для фермерів.

Низькі ціни на молоко протягом останніх двох сезонів призвели до великих фермерських боргів, дуже масштабного вибраковування корів і серйозного зменшення використання кормів.

Фермери, що мають тепер великі боргові зобов’язання, отримали деяку впевненість від останніх торів GlobalDairyTrade . Ціни зросли. Але прогнози фермерів залишаються обережними. Вони пам’ятають, що минулого року приблизно у цей же час також був короткий сплеск зростання цін, після чого вони знову знизилися.

Найбільший молочний кооператив Нової Зеландії  Fonterra минулого місяця підвищив прогноз відпускних цін на молоко до $4,75/кг твердої речовини (відносно $4,25, яка була до цього), в той час як другий за величиною кооператив, Westland, підвищив виплати до $4.55- $4.95/кг.

Ціна Fonterra на молоко складала $3,90/кг у 2015-2016, $4,40 в 2014-2015 і $8,40 в 2013-2014. Оновлені ціни на молоко DairyNZ порівнює з ціною беззбитковості $5,05/кг.

Наступний аукціон GDT відбудеться у вівторок, 6 вересня, через три тижні після останнього продажу в порівнянні зі звичайним двотижневим розривом, і це може вплинути на результати торгів.

Нова Зеландія є найбільшим в світі експортером молочних продуктів, тому тенденції виробництва тут дуже впливають на світові ціни.

Великий дисбаланс, який з’явився в результаті двох кризових років, виправити буде не так легко.

ІНФАГРО за матеріалами новозеландських медіа

 

 

 

Останні новини: