Австралійський уряд буде розбиратися, чому під час кризи борги фермерів та прибутки переробників зростали одночасно

dairy-australia-4-724Ситуація в австралійській молочній галузі тривожить уряд країни. Після нещодавньої зустрічі міністра аграрної політики з представниками фермерства та переробних підприємств, а також за участі політиків, прийнято рішення про проведення ретельного розслідування діяльності всіх участників виробничого ланцюга протягом останнього року.

Розслідування буде проводити Австралійська комісія з питань конкуренції та споживання, при цьому, як підкреслив міністр Барнабі Джойс, надання даних підприємствами не залежить від їх бажання чи небажання приймати участь в розслідуванні, надати уряду необхідні дані за період кризи повинні будуть всі.

Серед питань, які розглядатимуться Комісією, буде відповідність рівня встановленої переробними підприємствами ціни на молоко реальній ситуації, вияснення, чому найбільші переробні підприємства знижували ціну на молоко ретроспективно, що посприяло накопиченню фермерами величезних боргів. Буде досліджено, чому торгові мережі дозволяли собі невиправдано знижувати ціну на молоко, намагаючись отримати конкурентні переваги. Окремо буде розглянуто діяльність Murray Goulburn, яка на фоні низьких виплат фермерам заявила про прибуток у 40 млн доларів і зростання прибутку після сплати податків на 61% у 2015 фінансовому році.

Розслідування почнеться восени, результати очікуються у другій половині 2017 року. Міністр агрополітики країни, коментуючи стан молочної галузі, наголосив, що “з одного боку, від уряду молочна галузь завжди вимагає допомоги в скрутних ситуаціях, з іншого, бізнес “ніколи не хоче, щоб уряд ліз своїми незграбними пальцями у його справи”, але цього разу, сказав він, ситуація вимагає ретельного розслідування і він буде вимагати як від фермерів, так і від переробних підприємств надання урядові всіх необхідних даних.

ІНФАГРО за матеріалами австралійських медіа

 

Останні новини: