Чи можна позбутися фальсифікації харчових продуктів

imageУ статті Кріса Баранюка, опублікованій bbc.com, піднімається питання фальсифікації харчових продуктів – проблеми, яка стає все більш серйозною по мірі ускладнення ланцюга виробництва і постачання.

Сьогодні вартість світового ринку роздрібної торгівлі продуктів харчування становить 4 трильйони доларів і продовжує швидко зростати. За прогнозами, до 2020 року ця цифра перевищить 8 трильйонів. Зі зростанням ринку ланцюжки поставок стають все більш і більш складними, і, одночасно, більш уразливими до проявів різного роду злочинного шахрайства, коли дешеві, часто нехарчові речовини підмішуються до продукту на якійсь стадії процесу. Фальсифікатори “відкачують” з легального харчового ринку мільярди, і при цьому вони ставлять здоров’я людей під загрозу.

У статті наводяться приклади того, як фальсифікують харчові продукти, в тому числі, молочні, і яким чином виявляють фальсифікації у лабораторії, яка розміщується в Інституті всесвітньої безпечності харчових продуктів в університеті Queens, Белфаст.

Кріс Елліот, директор Інституту, говорить: “Ми не можемо обійтися без цієї дуже складної системи поставок, але один з мінусів – це те, що все більше і більше учасників беруть участь в складній системі забезпечення харчування, і поява кожного додаткового учасника у ланцюжку поставок збільшує уразливість”.

На думку Елліота, зовсім викорінити шахрайство і фальсифікації за такої розгалуженої системи постачання харчових продуктів, неможливо. Але, вважає він, країни, які займуть жорстку позицію стосовно фальсифікацій, можуть значно ускладнити злочинцям життя, перешкоджаючи їх зусиллям.

ІНФАГРО за матеріалами статті Chris Baraniuk, bbc.com

 

Останні новини: