В ЄС обговорюють умови надання чергової допомоги фермерам

evrocom-logo260Сьогодні, о 8-30 ранку, почалося засідання Аграрного комітету Єврокомісії, де розглядається черговий пакет фінансової допомоги фермерам ЄС.

За інформацією порталу farmersjournal.ie, попередньо відомо наступне:

  • Цей пакет буде менше, ніж 500 млн євро. Існують певні конкуруючі умови стосовно надання допомоги через цей пакет.
  • Пакет буде зосереджено на допомозі молочній галузі. Хоча офіційно порядок денний включає в себе сектори молочних продуктів, свинини і фруктів та овочів, комісар Хоган вже сказав, що ринок свинини відновлюється і не потребує допомоги. Основні отримувачі допомоги – молочні фермери.
  • Ймовірно, пакет буде включати умови, пов’язані зі скороченням виробництва. Надлишок молока в ЄС був названий як ключовий фактор у поточній ціновій кризі. Пакет допомоги включає заходи, які дозволять переробникам і фермерам погоджувати скорочення поставок молока за межами звичайних правил конкуренції. Їх не використовували, тому що не було ніяких фінансових стимулів для цього. Франція, Німеччина і Польща об’єднали свої сили, пропонуючи заохочувати тих, хто скоротить виробництво. Ірландія виступила проти цієї пропозиції. Цілком ймовірно, що принаймні частину фінансів нового пакету буде зарезервовано для тих, хто скоротить виробництво молока – це буде залежати від сили аргументів кожної зі сторін в обговоренні цього питання сьогодні, на засіданні у понеділок.
  • Частина нової допомоги буде розподілятися через національні уряди. Попередній пакет залишав деяку свободу дій для країн-членів ЄС, щоб вирішувати, яку частину грошей на що використовувати, і це положення, ймовірно, буде збережено і в цьому пакеті. Ірландія була одним із найзатятіших прихильників такої гнучкості.

ІНФАГРО за матеріалами farmersjournal.ie

 

Останні новини: