Україна: випуск вершкового масла зростає, а спредів – скорочується


butter260Ціни на масло вершкове в Україні помітно зростають. Основними причинами є збільшення попиту і бажання деяких операторів зробити комерційні запаси цього товару – ІНФАГРО.

В кінці червня виробники пропонували масло селянське по 62-65 тис. грн/т, а солодковершкове 82% — по 70-75 тис. грн/т.

Що стосується експорту масла, то під кінець червня експортні ціни також трохи зросли, чому сприяла ситуація на світовому ринку і особливо на ринках країн СНД (в Росії товар значно подорожчав). Селянське масло зараз продається в пострадянські країни в основному по 2250- 2450 USD/т, а масло солодковершкове 82% – по 2700-2800 USD/т. Деякі оператори навіть в далеке зарубіжжя продають солодковершкове масло по 2600 USD/т, хоча європейські трейдери тримають ціну на такий товар на рівні 2500 USD/т, посилаючись на ціни продукту в Океанії і Південній Америці.

Проте, зважаючи на сьогоднішній рівень цін європейського та білоруського масла, у найближчі тижні експортні ціни в Україні  ще більше підростуть, а за ними підтягнуться і внутрішні. Зростанню обсягів випуску масла сприяють  надлишок сировини та високі ціни: у травні виробництво збільшилося на 19%, до 10,2 тис.т. Червневі показники будуть набагато вищими.

А от випуск спредів, і особливо рослинно-вершкових сумішей, минулого місяця помітно скоротився – на 12% до 2,4 тис.т. Виробники пояснюють це високою ціною пальмової олії і порівняно низькою вартістю молочного жиру. Проте, можна очікувати, що через деякий час, із-за зростання цін на ринку вершкового масла, виробники спредів активізують випуск свого товару.

Аналітична компанія ІНФАГРО випустила новий звіт “Ринок масла і спредів – 2016”, де детально розглянуто ринок України, країн Митного Союзу та світу.

ІНФАГРО

Останні новини: