Rabobank: Світові ціни на молочну продукцію під тиском – пропозиція перевищує попит

У квартальному звіті Rabobank (Q4) зазначпється, що світові ринки молочної продукції продемонстрували спад у третьому кварталі 2025 року, а в четвертому — зафіксували різке падіння цін.

В Океанії спотові ціни на молочні товари в доларах США залишаються слабкими на тлі надлишкової пропозиції.

Найбільше подешевшало вершкове масло: з початку жовтня його ціна знизилася на 9% і наразі вона на 24% нижча за пікові значення початку року. Слідом за ним подешевшали сухе незбиране молоко (СНМ) та сир — кожен із цих продуктів втратив близько 7% на старті кварталу. Водночас сухе знежирене молоко (СЗМ) показало відносну стійкість, знизившись лише на 1% порівняно з уже низькими рівнями третього кварталу. Ключовими чинниками падіння стали надлишок сирого молока на ринку та суттєве зростання обсягів сухої молочної речовини.

Розширення пропозиції молока відбулося завдяки тривалому періоду високої маржинальності та закупівельних цін, які досягли піку в четвертому кварталі 2024 року для виробників Північної півкулі. Нині маржа загалом залишається позитивною, однак очікується її поступове скорочення на тлі зниження виплат за молоко в більшості ключових регіонів-експортерів. В Аргентині тиск на прибутковість уже посилюється, а тривале падіння цін на молоко в Китаї продовжує стимулювати консолідацію галузі. Посилення цінового тиску у прямих продажах прогнозується у другому кварталі 2026 року.

Зростання світового виробництва молока, за оцінками, завершить 2025 рік на високому рівні. Хоча пік приросту припав на третій квартал, четвертий квартал також демонструє значні обсяги. У жовтні ЄС та Велика Британія зафіксували найсильніше зростання виробництва з 2017 року, тоді як США п’ятий місяць поспіль показали приріст понад 3%. У Новій Зеландії фермери встановлювали щомісячні рекорди з травня по вересень 2025 року, а в жовтні виробництво досягло третього найвищого показника за всю історію спостережень. Південна

Америка також готується до значного річного приросту. Загалом виробництво у країнах так званої «Великої сімки» очікується на рівні +2,2% рік до року у 2025-му, з уповільненням до 0,12% у 2026 році через зростання тиску на маржу.

Водночас світові ринки молочної продукції продовжують відчувати слабкість попиту, насамперед з боку споживачів із низькими та середніми доходами.

Попит у сегменті громадського харчування залишається пригніченим, споживча довіра погіршується в США та залишається слабкою в Китаї, де дискреційні витрати перебувають під тиском. Невизначеність макроекономічного середовища продовжує впливати на продовольчі ринки, а наслідки раніше високих цін на сировину все ще відчутні на роздрібному рівні.

Аналітики прогнозують, що у 2026 році світовий ринок молочної продукції увійде в період зниження цін на тлі значних запасів молока та експортних надлишків. За умов відсутності шоків пропозиції це підвищує ризик затяжного цінового спаду до середини — кінця 2026 року. Водночас очікується, що нижчі ціни поступово підтримають відновлення попиту, а котирування молочної сировини наприкінці 2026 року повернуться до своїх історичних середніх рівнів.

ІНФАГРО за матеріалом rabobank.com

Останні новини: