З січня в ізраїльських супермаркетах продаватимуть молоко, виготовлене в лабораторії

Ізраїльський стартап Remilk оголосив про старт продажів лабораторно створеного молока, виготовленого з молочних білків без використання тварин. Перші партії продукту з’являться у кав’ярнях та ресторанах вже найближчими днями, а вихід у великі торговельні мережі запланований на початок 2026 року.

Компанія уклала партнерство з Gad Dairies, щоб вивести на ринок «cow-free milk» — молоко отримане без корів, яке за смаком та текстурою ідентичне натуральному. З січня у супермаркетах продаватимуть молоко з 3% жирності та ванільний напій під брендом New Milk, що не містить лактози, холестерину, антибіотиків та гормонів росту. Для закладів харчування запускається лінійка Barista milk, яка підійде для кави та кулінарії, а в майбутньому очікується розширення асортименту. Remilk також планує вихід на ринок США, де вже веде переговори з великими партнерами.

Білки Remilk є хімічно ідентичними традиційним молочним білкам, що дозволяє створювати продукти з таким самим смаком, текстурою та функціональністю, як у коров’ячого молока. Продукти містять на 75% менше цукру, збагачені кальцієм та вітамінами. Виробництво базується на процесі ферментації дріжджів, що забезпечує повну відсутність тваринних інгредієнтів. За словами співзасновника і технічного директора компанії Орі Кохаві, «нове молоко» піниться, смакує та поводиться як справжнє — у каві чи кулінарії, чого не можуть забезпечити інші альтернативні продукти.

Опитування показало, що понад 90% ізраїльтян споживають молоко тваринного походження, але 61% також купують альтернативні варіанти. Продукти Remilk є кошерними (parve) та підходять для веганів, що відкриває нові можливості для споживачів, які дотримуються дієтичних правил. «Наші нові молочні продукти — це добра новина для тих, хто дотримується кашруту і тепер може пити каву з parve-молоком після м’ясної страви, яке смакує як справжнє», — зазначив співзасновник і генеральний директор компанії Авів Вольф.

Світовий ринок альтернативного молока оцінюється у 32 мільярди доларів у 2024 році та може зрости до 57 мільярдів до 2030-го. Він нині переважно складається з рослинних напоїв на основі сої, мигдалю, кокосу, вівса та інших інгредієнтів, але технології точної ферментації відкривають новий сегмент продуктів, максимально наближених до справжнього молока.

ІНФАГРО за матеріалом timesofisrael.com

Останні новини: