СМПУ на святкуванні 30-річчя бренду Mlekovita

У Польщі відбувся I Національний форум бізнес партнерів, присвячений 30-річчю бренду Mlekovita. Були запрошені партнери, які співпрацюють з компанією.

Представники України  — Вадим Чагаровський, голова Спілки молочних підприємств України та Олександр Чагаровський, професор Одеської національної академії харчових технологій, також взяли участь у заході.

Mlekovita — найпотужніша молочна компанія у Центральній та Східній Європі. Вона має 22 молокопереробні підприємства, 34 власних розподільчих центри, 147 магазинів Mlekovitka та інтернет-магазин. На підприємствах Mlekovita щодобово переробляється 8 тис. т молока, при цьому на головному підприємстві, яке знаходиться в місті Високе Мазовецьке, 3 тис. т. Загальна кількість працюючих більше 6 тисяч, а річний обіг компанії складає біля 3 млрд євро. Фактично, компанія сьогодні переробляє молока приблизно стільки ж, скільки молокозаводи України. Якщо помножити щодобові 8 тис. т на 365 днів, то отримаємо  обсяг переробки 2,7 млн т. Україна в минулому році переробила 3,2 млн т.

На форумі обговорювалося розширення можливостей співпраці, в тому числі і закупівлі молочних продуктів з України. Mlekovita готова це розглядати і на те є причина. Останні три роки молочна сировина в Україні була дорожчою, ніж у Польщі, але зараз ситуація змінилася:  з грудня 2021 року ціна сировини у Польщі зросла на 46% і зараз кілограм сирого молока коштує біля 50 євроцентів, і це більше, ніж в Україні. Тому у Польщі є інтерес до наших молочних продуктів, і вони готові купувати у нас масло вершкове і сухе знежирене молоко. Наші переробники в умовах воєнного стану виробляли масло і сухе молоко, створюючи запаси, щоб виробники молока могли не вирізати корів, а продовжувати постачання сировини на переробку. Зараз їм теж цікаво співпрацювати з молочною галуззю Польщі.

Крім суто комерційних питань, на форумі обговорювалися й інші питання: використання досвіду Польщі в адаптуванні польських стандартів до європейських та створення молочних кооперативів. Компанія Mlekovita теж є молочним кооперативом, членами якого є 15 тис “рольників” — фермерів, виробників молока. Нашій молочній галузі було б варто перейняти польський досвід.

У Польщі молочній галузі надається державна допомога і використання моделі такої допомоги допомогло б розвитку нашої молочній галузі.

Всі ці питання обговорювалися на форумі з президентом компанії Mlekovita паном Даріушем Сапінським.

СМПУ подякувала польському народу і уряду Польщі за ту допомогу, яка постійно надається Україні. Заплановано наступну зустріч СМПУ і Mlekovita, на якій шляхи співпраці будуть обговорюватися вже більш конкретно.

На фото зліва направо: Вадим Чагаровський, голова Спілки молочних підприємств України, Даріуш Сапінський, президент компанії Mlekovita, Олександр Чагаровський, професор Одеської академії харчових технологій.

uadairy.com

Останні новини: