Підписання Угоди про вільну торгівлю між ЄС і Новою Зеландією прем’єр-міністром Нової Зеландії Джасіндою Ардерн і президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн в останній день французького головування в ЄС – стало свого роду віхою в п’ятирічному процесі переговорів.
Після укладення цієї політичної угоди переговорні групи мають завершити юридичні процедури, але ключові елементи визначено. Тепер Європейський парламент і країни-члени ЄС (Європейська рада) мають вирішити, чи схвалювати угоду.
Як заявили обидва представники сторін: світ змінився з моменту початку процесу ще в 2017 році.
Досить нерівноправні партнери – 447 мільйонів громадян ЄС із ВВП 17 трильйонів євро проти 5 мільйонів новозеландців із ВВП 200 мільярдів євро – уклали надзвичайно вигідну угоду для маленької острівної країни в Тихому океані, за 20 000 км від Європи. .
Що стосується молока та молочних продуктів, два партнери також дуже відрізняються: 85% молока в Новій Зеландії (з 25,25 мільйонами тонн на рік і середнім розміром молочного стада в 450 корів) переробляється всього одним молокозаводом, тоді як Європейський молочний сектор (із 159 мільйонами тонн на рік і середнім розміром молочного стада в 21 корову) характеризується радше малими регіональними молочними заводами.
Сьогоднішня торгова угода посилює тиск на європейський молочний сектор в рамках Єдиного ринку ЄС у той час, коли «лактосфера» ЄС, фермери та молочні заводи інвестують значні кошти у свої стратегії екологічної сталості.
Наданий угодою доступ масла на ринок ЄС у розмірі мінімум 15 000 тонн буде додано до вже існуючої квоти Нової Зеландії понад 74 693 тонни, що дорівнює приблизно 4% річного європейського виробництва масла.
Для сиру картина схожа – новий обсяг доступу на ринок у мінімум 20 000 має бути доданий до вже існуючих 11 000 тонн. Для певних категорій сирів, таких як плавлені сири та блакитні сири, Європейська комісія навіть пропонує повну лібералізацію протягом семи років.
ІНФАГРО за даними EDA Press Release, Brussels, 30 June 2022