ВАДИМ ЧАГАРОВСЬКИЙ, голова СМПУ: Про значення молочної галузі для продовольчої безпеки країни. Молочна переробка під час війни. Державна допомога

Молочна переробка під час війни

Початок війни спричинив зупинку деяких молокопереробних підприємств, які опинилися на окупованих територіях Сумської, Чернігівської, Херсонської, Харківської та Миколаївської областей. У цих областях молочна галузь завжди була добре розвинена. Підприємств там було досить багато, перероблялися суттєві обсяги молока. З початком бойових дій багато підприємств були змушені зупинитися. Призупинили роботу Ічнянський молочноконсервний комбінат, «Куликівське молоко» в Чернігівській області, молокозаводи у Павлограді, Шостці, Кременчузі. Навіть у Київській області компанія PepsiCo зупинила виробництво.

Останнім часом активно відбувається відновлення роботи молокопереробних підприємств. І це відновлення сприяє загостренню конкуренції, яка знову вийшла на той рівень, який був до війни. Надлишків сирого молока немає, все молоко розібране. При цьому підприємства не використовують повною мірою наявні потужності переробки. Це стосується сироробних підприємств, підприємств з виробництва свіжої молочної продукції, молочних консервів.

Зараз вже можна сказати, що незважаючи на війну, молокопереробна галузь України зберегла потужності, щоб виробляти достатню  кількість молочних продуктів для внутрішнього ринку, для українського споживача. Хоча у нас у порівнянні з 2021 роком надходження сировини на переробку скоротилося, у той же час звузився і споживчий ринок. Тому для забезпечення внутрішнього ринку сировини достатньо.

В останній рік у нас відбулося суттєве скорочення надходження молока від особистих селянських господарств на переробні підприємства. Якщо у 2020 році на переробку від ОСГ надійшло 800 тис. т молока, то у 2021 вже тільки 500 тис т.

Незважаючи на достатню кількість сировини, цього року у весняний період ні зниження, ні стабілізації ціни, як це було в минулому році, не відбулося. В цьому році відбулося підвищення цін на молоко-сировину. Зараз, у квітні-травні у порівнянні з січнем-лютим ціни піднялися суттєво, на 10-12%. Це, безумовно, впливає на собівартість виробництва молочних продуктів. Тому очікувати зниження цін не варто.

Війна дала поштовх підняттю цін на всі харчові продукти, в тому числі і молочні, по всьому світу. Подорожчала молочна сировина, і не тільки в Україні. Наприклад, зараз у Польщі, вперше за останні три роки, сировина дорожча, ніж в Україні. У квітні ціна на молоко-сировину у Польщі піднялася на 7% і сьогодні сягнула 46-50 євроцентів.

Говорячи про молокопереробку, не можна оминути й питання фальсифікації. З початком війни проблема фальсифікації нікуди не поділася. Навпаки, вона стала ще  гострішою.

З фальсифікацією, цим ганебним для галузі явищем, в умовах війни необхідно вести жорстку боротьбу. Крім обману споживача, фальсифікація – це й несплата податків до бюджетів, які зараз особливо потребують наповнення.

Ще до війни був розроблений законопроект, в якому нарешті було надане визначення фальсифікації як «продуктового шахрайства». Потрібно терміново приймати цей законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за фальсифікацію харчових продуктів.

Державна допомога

Яку допомогу може надати держава молокопереробній галузі? Держава може допомогти, наприклад, кредитуванням. Дуже добре, що в період посівної аграріям було надано можливість отримати пільгові кредити під  державні гарантії. Цю практику можна використати і для підтримки молокопереробних підприємств.

Підприємства переробної галузі потерпають від браку обігових коштів. Спілка молочних підприємств України зараз готує аналітичну довідку для Уряду, обґрунтовуючи необхідність відпрацювання реальної схеми надання кредитування молокопереробній галузі для поповнення обігових коштів. Анонсована раніше схема «5-7-9%», на жаль, не працює. У ній є свої обмеження, є так звані ліміти, які виділяються на банки. Крім того, зараз, у воєнний час, банки бояться надавати кредити. Вони висувають додаткові умови, та й сама процедура дуже складна і довготривала.

Важливо, щоб держава зараз прийняла рішення про рефінансування діючих кредитів. До початку війни багато підприємств оформили кредити, які вони використовували для поповнення обігових коштів. Зараз, в умовах війни, банки повинні провести рефінансування за рахунок державної програми. При тій нестачі обігових коштів, яку відчувають зараз переробні підприємства, це буде суттєвою підтримкою для того, щоб зберегти молочну галузь країни.

uadairy.com

Останні новини: