В Україні очікується скорочення виробництва агропродукції на 40-70% – Мінагрополітики

Через військове  вторгнення росії  в Україну страждає гордість країни – сільське господарство,  яке, за даними Держстату, спільно з сектором лісового господарства та рибництва минулого року давало 10,6 % ВВП.

Про це італійському інтернет-виданню Аdnkronos розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

“Відсоток втрат сьогодні дуже високий, і його важко підрахувати. Війна все ще триває, і збитки, на жаль, щодня збільшуються. Наразі ми оцінюємо, що посіви зменшаться на 20–30 % в порівнянні з минулим роком. Перешкоди, спричинені військовими діями, можуть призвести до зниження якості посівів та врожайності з гектара. За попередніми даними, близько 20–30 % площі орних земель можуть залишитися не засіяними. Точна цифра буде відома наприкінці травня, коли посівна кампанія завершиться”, – повідомив міністр.

Микола Сольський зауважив, що багато фермерів фактично змінюють культуру посівів. Наприклад, ті, хто сіяв минулого року кукурудзу, у цьому році надають перевагу  соняшнику. У результаті урожай кукурудзи дещо зменшиться. Разом із тим, збільшилися посіви сої, ріпаку, ячменю і пшениці.

“За попередніми даними, падіння виробництва в цілому коливається від 40 до 70 % залежно від продукту та ситуації в кожному регіоні”, – додав Микола Сольський.

Щодо експорту, то цього року Україна повинна була експортувати 20 млн тонн пшениці з торішнього врожаю на світові ринки, але зробити це складно, оскільки морські порти заблоковані. У середньому в місяць ми експортувати більше 5 млн тонн зернових, в березні – 1,4 млн тонн, серед них  200 тис.  тонн продовольчої пшениці.

“Найближчим часом зберігається складність експорту, яка, очевидно, також позначиться на  країнах, в які мало бути спрямовано зерно”, – додав міністр.

Микола Сольський зауважив суттєву активну допомогу Європейського Союзу Україні. 

“Основною допомогою є перегляд експортних квот і їх максимальне скорочення – це найважливіша підтримка, яку український аграрний бізнес очікує від країн ЄС. Крім того, ми звернулися з проханням спростити умови транзиту, щоб мати можливість використовувати порти в Балтійському морі та румунські порти в Чорному морі”, – зазначив очільник Мінагрополітики.

“Війна в Україні порушила ринковий баланс, тому треба бути готовими до того, що ціни на продовольство зростатимуть. Це триватиме, поки знову не відновиться нормальний баланс попиту і пропозиції. Сьогодні пропозиція на світових ринках зерна значно впала. І не виключено, що високі ціни на зернові зберігатимуться ще 3–5 років”, – резюмував міністр.

agroreview.com

Останні новини: