ТАРАС ВИСОЦЬКИЙ, перший заступник Міністра агрополітики: Україна має достатньо резервів продукції для споживання



Тарас Висоцький
, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України, повідомив, що наразі Україна має достатньо резервів продукції для споживання.

Про це він розповів в ефірі Громадського радіо.

«Україна виробляє продукції в 5 разів більше, ніж її внутрішнє споживання. Станом на зараз ми маємо достатньо резервів продукції для нашого споживання. Наприклад, пшениця. Україна за рік споживає 8 млн тонн. Зараз ми маємо близько 6 млн тонн. А влітку вже матимемо врожай озимої. По кукурудзі ми маємо дворічний запас. Ми споживаємо 7 млн тонн, а маємо 15 млн тонн. Соняшникової олії ми маємо ще на 5 років. Цукор — півтора року запасу», — зазначив він.

Тарас Висоцький додав,  що навіть якщо виробництво зупиниться, зараз ми маємо все необхідне в досить великому запасі, оскільки «ми експортери, а експорт зупинився».

Він наголосив, що зараз важливо виробникам продовжувати працювати.

«Звісно, є деякі складнощі з логістикою через воєнні дії. Але чекаємо. Все налагодиться», — впевнений заступник Міністра.

Посівна-2022 має кілька складових, але найголовніша — підготовка, а саме закупівля основних засобів виробництва: мінеральних добрив, насіннєвого матеріалу, засобів захисту рослин, палива.

«Мінеральні добрива вже закуплені на 80%. Цього достатньо для того, щоб отримати врожайність вище середнього рівня. Насіння на 75% уже в Україні. Засоби захисту наявні на 55%. Ми маємо ще час вирішити ці невеликі нестачі до травня-червня. Паливо плануємо отримувати шляхом налагодження транспортування, зміни напрямків», — додав він. 

Посівна 2022 року — найскладніша за всю історію незалежної України. Вона розпочнеться пізніше, враховуючи затяжну зиму. Очікується, що почнеться старт в південних регіонах приблизно через тиждень. Масштабно по Україні — після 10 квітня.

Нагадуємо, що Мінагрополітики запустило платформу для допомоги аграріям у проведенні посівної 2022: https://agrostatus.org/, яка покликана допомогти аграріям успішно стартувати з посівною кампанією. У цьому їм допоможуть держава та міжнародні партнери.

latifundist.com

Останні новини: