На УЕБ реалізували 1,35 млн.куб.м природного газу, призначеного для виробників соціальних продовольчих товарів

17 січня на Українській енергетичній біржі відбулись перші торги з продажу газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, що виробляють соціально значущі товари. За їх підсумками реалізовано весь виставлений обсяг природного газу – 1345.98 тис.м.куб.

У перших торгах до продажу ресурс представили 6 компаній-ініціаторів, а саме: Природні ресурси, СГС, ЕСКО-ПІВНІЧ, Косул, Нафтогазвидобування, Укргазвидобуток.

Ціни продажу видобувних компаній перебували в діапазоні від 6153.60 грн/тис.м.куб до 17769.91 грн/тис.м.куб з ПДВ. Середньозважена ціна, що сформувалась в результаті торгів, становить 11599.43 грн/тис.м.куб. Особливістю торгів для виробників соціальних продовольчих товарів є неможливість перевищення стартової ціни та ціни заявки на купівлю граничної ціни.

Торги з продажу газу для виробників соціальних продовольчих товарів проводяться відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 19 від 12.01.2022 «Про затвердження Порядку організації та проведення біржових торгів з продажу природного газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість».

Право на участь у біржових торгах з метою купівлі природного газу можуть отримати суб’єкти господарювання, які внесені до переліку покупців, мають ліцензію на провадження господарської діяльності з постачання природного газу та мають укладені із споживачами договори постачання природного газу з метою його використання виключно для виробництва з метою споживання на території України продовольчих товарів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. № 341 “Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення” та забезпечення потреб внутрішнього ринку.

“Ми дуже вдячні учасникам ринку – приватним видобувним компаніям, які швидко відгукнулися на пропозицію уряду підтримати соціально значущих виробників продуктів, а також дякуємо Комітету з Нагляду, який в оперативному порядку працював над допуском учасників до торгів природним газом за пільговою вартістю. Сьогодні підтримка виробників соціально важливої продукції має стратегічне значення та дозволить уникнути проблем з продовженням виробництва у зв’язку зі зростанням ринкових цін” – відзначив Голова Біржового комітету УЕБ Олексій Дубовський.

ueex.com.ua

Останні новини: