Романа Лещенка призначено міністром агрополітики

Верховна Рада підтримала призначення Романа Лещенка на посаду міністра аграрної політики. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Кандидатуру Романа Лещенка підтримали 242 народні депутати, після чого він прийняв присягу. Раніше Роман Лещенко очолював Держгеокадастр та займав посаду уповноваженого президента із земельних питань. 

«Відновлення Мінагрополітики – це питання, яке хвилює всіх без виключення аграріїв України. Всі без виключення розуміють, що аграрний сектор повинен мати чітку стратегію свого розвитку, де повинно бути чітка інституційна позиція, де ми бачимо АПК через 10 років.

Очевидно, що сировинний тип агровиробництва – не те, що заслуговує держава. Стратегія потребує детального обговорення з усіма суб’єктами в тому числі й депутатами. Безумовним елементом є чітке наведення ладу в земельних відносинах, дати відповідь на питання, куди поділися 5 млн га державних земель, які були на балансі держави, про які говорили в.о. міністра агрополітики у 2018 років.

За півроку роботи головою Держгеокадастру я не бачив більшої протидії, як в цій період. Очевидно, коли 10 тис. людей займається на рівні держави земельними питаннями і 1,3 млрд грн витрачаємо щороку на їх утримання, коли немає інвентаризації та загальної аналітики по землі – у цьому є велике питання. Тому ми не зволікаючи виконали історичне рішення і на вимогу президента (указ від 15 жовтня 2020 року) передали більше ніж 1300 громадам державні землі. Ми повернули державні землі народу. У січні Держгеокадастр буде оптимізований на 60%. Ми прийняли історичне рішення про створення аграрного реєстру – Мінагрополітики матиме єдину систему розподілу держпідтримки – ніяких ручних розподілів дотацій. З цим покінчено», — повідомив у своєму виступі Роман Лещенко під час розгляду його призначення у Верховній Раді.

Роман Лещенко зазначив, що уряду необхідно акцентувати увагу на підтримці молочного скотарства шляхом застосування адресної дотації на утримання поголів’я. Також він вважає, що необхідно звернути увагу на завезення якісного поголів’я з чіткою системою компенсації, оскільки наразі ситуація є критичною.

agropolit.com

Останні новини: