Представники молочної галузі вважають недостатньою суму підтримки тваринництва в бюджеті на 2021 рік

Представники профільних асоціацій відзначають, що сума підтримки АПК в проекті бюджету-2021 становить 4,5 млрд грн при раніше обумовлених цифрах в 8,2 млрд грн.

Представники молочної галузі вважають недостатньою суму, виділену на програми підтримки тваринництва в проекті бюджету на 2021 рік, який депутати Верховної Ради підтримали в першому читанні без урахування пропозицій від учасників ринку.

Про це представники профільних асоціацій розповіли під час прес-конференції в УНІАН.

За словами віце-президента Асоціації виробників молока Ганни Лавренюк, запропонований у бюджеті-2021 обсяг держпідтримки тваринництва несе загрози для галузі, яка і так перебуває в кризі.

«Щоб вибратися з кризи і досягти колишніх показників, на всю галузь АПК в бюджеті на наступний рік має бути передбачено 8,2 млрд грн. З них – 3,8 млрд грн на тваринництво, зокрема, 1,7 млрд – на скотарство. Ці цифри було узгоджено профільним міністерством і комітетом, але при голосуванні за проект бюджету ці поправки було відхилено», – сказала Лавренюк.

Зокрема, загальний фонд підтримки сільгоспвиробників збільшили лише на 500 млн грн – до 4,5 млрд грн. З цієї суми на підтримку тваринництва призначено близько 1 млрд грн.

«Якщо, як і раніше, на тваринництво залишиться лише 1 млрд грн, ми ніколи не використаємо весь потенціал галузі. Як свідчить практика, сільгоспвиробники подають більше заявок на дотації, ніж передбачено в бюджеті, і всі отримують пропорційно меншу суму», – додала експерт.

За словами заступника голови громадського об’єднання «Всеукраїнська аграрна рада» (ВАР) Михайла Соколова, після скасування спецрежиму оподаткування для агровиробників у 2017 році уряд зобов’язався виділяти на підтримку агросектору не менше 1% «аграрного» ВВП – тобто близько 7 млрд грн. Однак жодного разу загальна сума держпідтримки не досягала таких розмірів.

«Знижена ставка ПДВ була добрим інструментом підтримки тваринників. Її повернення є важливим не тільки для виробника, а й для звичайного споживача, бо тоді молоко стане доступнішим. В Україні споживання молока і так удвічі нижча за фізіологічної норми», – сказав він.

Голова ради директорів Спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський також зазначив, що молочній галузі, крім дотування, є важливими й інші елементи державної підтримки.

«Необхідна підтримка у вигляді доступу виробників молока до тендерних закупівель, також експортні субсидії, які допоможуть Україні повернути статус нетто-експортера молочної продукції. Молочній галузі потрібна політика реінвестицій, а не дотацій, оскільки це та галузь, яка потребує уваги і може приносити державі прибуток», – зазначив експерт.

Як повідомляв УНІАН, за підсумками 2019 року виробництво молока скоротилося на 3,7% і вперше за роки незалежності України впало нижче 10 млн тонн – до 9,68 млн т.

За даними Асоціації виробників молока, населення України споживає не більше ніж 55% від рекомендованої норми 380 кг молочних продуктів на людину на рік (близько 200 кг).

Відеозапис прес- конференції тут.

press.unian.ua

Останні новини: