Українські сири програють європейським

Максим Фастєєв, аналітик Інфагро, в коментарі agroportal.ua висловив свою думку стосовно стану промислового сироваріння в країні.

«Сьогоднішня операційна діяльність (прибутковість) не дозволяє операторам реінвестувати у виробництво», – сказав  він. Оптимальним варіантом, на думку аналітика, може стати залучення кредитних коштів зі зниженою відсотковою ставкою в рамках держпідпримки.

«Якщо це неможливо, то потрібні інвестиції «зі сторони» – з інших галузей всередині країни, або іноземні», – говорить Фастєєв.

Поки що сири імпортного виробництва продовжують збільшувати свою присутність на полицях українських супермаркетів. За даними Інфагро, у поточному році вже більше третини ринку сичужних сирів зайнято сирами виробництва Європейського Союзу.

Загалом за січень-вересень 2020 в Україну ввезли 26 тис. т сичужних сирів, що в рази більше, ніж у попередні роки. Натомість експорт залишається невисоким.

Фастєєв пояснює, що українським виробникам складно конкурувати з європейськими за рахунок різниці в вартості виробництва 1 кг продукції.

«Європейські колеги мають вищу ефективність, новітні технології, доступ до грошей, концентрацію виробництва тощо. В той же час українська галузь промислового сироваріння останні 10 років стагнувала», – зазначив аналітик.

agroportal.ua

Останні новини: