Держстат опублікував в своєму звіті дані, що свідчать про зниження обсягів переробки молока в першому півріччі на 7%. – ІНФАГРО
З достовірністю показника, звичайно, можна посперечатися, але в будь-якому випадку пропозиція сировини стабільно і помітно падає. Це серйозно насторожує вітчизняних переробників і вселяє оптимізм імпортерам молокопродуктів.
Виробників молока ситуація, що склалася, схоже, не турбує. Сільгосппідприємства не поспішають нарощувати виробництво, хоча навіть в офіційній статистиці значиться, що найприбутковішим в тваринництві за результатами минулого року виявилося саме виробництво молока. Рівень задекларованої рентабельності 20,6%. Але варто зазначити, що це середня офіційна цифра, а в ефективних господарствах прибутковість перевищила позначку в 50%. Для порівняння – у виробництві м’яса птиці рентабельність мінусова, – 3,7%. Це, звичайно, офіційна цифра, але все одно такий показник не став причиною зниження виробництва …
Не можуть чи не хочуть українські молочники нарощувати виробництво – велике питання. А немає пропозиції вітчизняної сировини – буде імпорт готових молокопродуктів.
ІНФАГРО