За даними Держстату в першому півріччі господарства населення скоротили поставку молока переробним підприємствам на 15,6%

Частка молока, що потрапляє на переробку, скорочується. Основною причиною цього є значне скорочення виробництва в господарствах населення, яке промисловий сектор поки не в змозі перекрити.

При цьому саме промислові ферми забезпечують левову частку сировини для молокопереробних підприємств. Так, із загального обсягу закупленого переробниками молока (1,8 млн т) 1,3 млн т молока надійшло від сільськогосподарських підприємств (-0,8%, до першого півріччя 2019), надходження від господарств населення склало 376,5 тис. т ( -15,6%).

Частка молока сорту екстра в загальній структурі зросла з 19,2% до 27,3% (462,2 тис. т.), вищого сорту, навпаки, скоротилася з 28,1 до 25,3% (429,2 тис. т.), першого сорту на переробку надійшло 42,5% проти 26,7% в минулому році (719,9 тис. т.). Такий різкий стрибок експерти ринку пояснюють зокрема тим, що через нові вимоги до молока-сировини ряд переробників просто почав вказувати молоко другого сорту від населення як молоко першого сорту.

Як наслідок, частка молока, яке надійшло від населення першим сортом, в першому півріччі цього року зросла у вісім разів – з 10,4% до 81,2%! А другого сорту, навпаки, різко скоротилася – з 84,6% до 17,2%. Тобто, відбулася підміна. Серед причин – брак сировини, через що переробники не можуть повністю відмовитися від селянського молока.

У сільськогосподарських підприємствах все прогнозовано стабільно. Виробництво молока екстра-класу зросло з 25,6% до 35,1% (462,1 тис. т), Вищого – скоротилося з 37,5% до 32,6% (428,8 тис. т), А першого скоротилося з 32,2% до 31,4% (414 тис. т).

milkua.info, АВМ

Останні новини: