Законопроект про ринок землі №2178-10 проголосували у другому читанні

Законопроект про ринок землі — 2178-10 проголосовано Верховною Радою у другому читанні.

Законопроект підтримали 259 народних депутатів.

Автор законопроекту  — голова аграрного комітету Микола Сольський та низка народних депутатів.

«Ми пройшли з вами чудовий, приємний і цінний шлях. Ми знаємо, що ринок існує. І не дивлячись на страшні негаразди показуємо, що ми здатні рухатися вперед. В цій редакції враховано правки, на яких наголодшував президент», — заявив голова аграрного комітету микола Сольский з трибуни ради перед голосуванням.

Основні положень прийнятого закону про ринок землі:

1) набувати право власності на землю сільгосппризначення можуть:

  • громадяни України;
  • юрособи України, створені та зареєстровані за законодавством України, учасниками яких є лише громадяни України та/або держава та/або територіальні громади;
  • держава.

Причому право придбання землі одразу після відкриття ринку отримують українці, а через два роки – з 2024 року – юридичні особи.

2) Комунальні та державні землі не дозволяється продавати. Державні землі передадуть у розпорядження громад і вони зможуть лише здавати їх в оренду, але не продавати. Аналогічно буде з тими землями, які залишаться у держави.

3) Граничні межі концентрації в одних руках для фізичних осіб – до 100 га, для юридичних осіб (з 2024 року) – 10 тис. га.

4) право власності на земельні ділянки можуть набувати банки в порядку звернення стягнення на них як предмет застави. Такі земельні ділянки мають бути відчужені банками на торгах протягом 2 років із дня набуття права власності.

agropolit.com

Останні новини: