В уряді розглядають три моделі визначення функцій Санепідемслужби

У Кабінеті міністрів України розглядають три моделі визначення функціонування колишньої Санепідемслужби. Увага до відомства виникла через спалах коронавірусу у світі.

Реорганізацією СЕС буде займатися головний санітарно-епідеміологічний лікар Віктор Ляшко, якого призначили на прохання РНБО. Як розповіло джерело AgroPolit.com і уряді, форму діяльності санепідемнагляду буде визначено у найближчі дні.

Сьогодні в уряді є три моделі визначення функцій колишньої СЕС, це робота санепідемнагляду виключно в межах МОЗ, друга – діяльність в межах Держпродспоживслужби та третя – в умовах розподілу функцій між МОЗ та Держпродспоживслужбою, подібно до того, як це є зараз.

Тимчасово, до внесення змін до законодавства, уповноважити заступника Міністра охорони здоров’я Ляшка Віктора Кириловича. Здійснювати повноваження, які належать до компетенції головного державного санітарного лікаря України в частині повноважень з епідеміологічного нагляду (спостереження), а також повноважень щодо запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб людини, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій, окрім заходів державного нагляду (контролю) та надання документів дозвільного характеру», – зазначається у проекті постанови уряду.

Додається також, що окрім головного санепідеміолога має бути призначено санепідеміологів у регіонах як з числа працівників ДПСС, так і не з нього.

«Визначити уповноважених осіб на здійснення повноважень головних державних санітарних лікарів відповідних адміністративно-територіальних одиниць, в частині повноважень з епідеміологічного нагляду (спостереження), а також повноважень щодо запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб людини, локалізацію та ліквідацію їх спалахів та епідемій, окрім заходів державного нагляду (контролю) та надання документів дозвільного характеру», – вказано у документі.

Нагадаємо, кандидат на посаду керівника Держпродспоживслужби Геннадій Супіханов правильним вирішенням питання нагляду назвав передачу усіх функцій колишньої СЕС до Держпродспоживслужби. Він аргументує це тим, що у нагляду немає повноцінного доступу до усіх лабораторій та дослідних центрів в умовах розділення повноважень, а також нагадав про те, що в країні не прийнято законопроект «Про санітарно епідеміологічне благополуччя населення», який би чітко розмежував функції СЕС між МОЗ і ДПСС. Про це більше у інтерв’ю Супіханова за посиланням. Основні 4 проблеми, які можуть бути вирішені в ході повернення СЕС виявив та пояснив представник депутатської групи «За майбутнє», секретар аграрного комітету Іван Чайківський.

Ліквідацію СЕС та перерозподіл її функцій між відомствами було проведено у травні 2017 року постановою уряду №348 для уникнення корупційних ризиків та на вимогу міжнародних партнерів. До того, з 2014 року СЕС функціонально входила до Держпродспоживслужби разом із іншими контролюючими органами, як Держсільгоспінспекція, Держветфітослужба та Держслужба з питань захисту прав споживачів.

agropolit.com

Останні новини: