Мінекономрозвитку РФ, Росспоживнагляд і Россільгоспнагляд не підтримали пропозицію про виключення рослинних жирів з молочного законодавства

11 лютого 2020 року в Мінсільгоспі Росії відбулася нарада представників федеральних органів влади Росії, Білорусі, Казахстану, Вірменії за участю експертів молочної галузі ЄАЕС.

Брали участь також представники МТК 532 / ТК 470 «Молоко і продукти переробки молока», спілок виробників молочної продукції і жирової продукції.

З ініціативи експертів молочної галузі Росії обговорювалося питання технічного регулювання продуктів, вироблених із заміною молочного жиру.

Російські молочники запропонували виключити всі продукти, вироблені з заміною молочного жиру на рослинний, з об’єктів молочного регламенту ТР ТЗ 033/2013. Відповідно, було запропоновано заборонити повністю використання для цих продуктів будь-яких молочних термінів і ввести для них єдині вимоги до маркування. Цим вирішиться питання присутності на полиці продуктів з однаковим складом але різними найменуваннями (наприклад, «замінник сиру» і «продукт молокомісткий із замінником молочного жиру виготовлений за технологією сиру» – це, фактично, один і той же продукт).
Продукти з рослинним жиром, незалежно від його кількості, запропоновано об’єднати в одну групу – об’єкт ТР ТЗ 021/2011 і встановити до неї вимоги безпеки та ідентифікації, коди ТН ЗЕД, переліки взаємопов’язаних стандартів. Такі ініціативи засновані на міжнародному регулюванні молочної галузі, а саме відповідають стандартам Кодексу Аліментаріус, який забороняє відносити подібні продукти до молочної продукції.

Ніяких «молоковмісних» продуктів немає ніде в світі – все це продукти харчові, і називаються вони звичайними технічним термінами (паста, крем, мус, коктейль і т д), тільки на території ЄАЕС такі продукти називаються «молоковмісні».

Експерти ТК 470 впевнені, що прийняття цих ініціатив дозволить «очистити» молочну продукцію від пальмової олії, замінника молочного жиру і будуть стимулювати розвиток виробництва молока і натуральних молочних продуктів.

Ініціативу молочного експертного співтовариства Росії підтримали представники Республіки Вірменії. Решта учасників наради, включаючи включаючи Білорусь, Казахстан, а також представники спілок жирової галузі, органів влади Росії – Мінекономрозвитку РФ, Росспоживнагляду та Россільгоспнагляду вважають такі ініціативи зайвими, необґрунтованими. Основними аргументами опонентів були економічні труднощі, так як ніша молоковмісних продуктів з рослинним жиром досить велика в країнах ЄАЕС, підприємства, що випускають ці продукти зазнають великих збитків і т д.

Позиція ТК 470 і Молочного Союзу Росії – необхідно об’єднати всі продукти з заміною молочного жиру в одну групу, встановити до них єдині вимоги до маркування, виключити їх з об’єктів молочного регламенту ТР ТЗ 033/2013. У Молочному Союзі Росії вважають, що дані ініціативи дозволять знизити використання рослинних жирів у молочній галузі, зробити економічно вигідним виробництво сирого молока і натуральних молочних продуктів, виключать присутність на ринку продуктів однакового складу з різними найменуваннями. Союз і ТК 470 мають намір продовжувати свої ініціативи на майданчику МСГ РФ і ЄАЕС.

dairyunion.ru

Останні новини: