Світове зростання виробництва молока продовжиться, але меншими темпами

У першому кварталі 2019 року виробництво та експорт молочної продукції в США скоротилися в порівнянні з першим кварталом 2018 року, особливо в штатах Середнього Заходу.

У світовій молочної промисловості як і раніше домінують кілька ключових гравців, а галузь стикається з проблемами, викликаними африканською чумою свиней.

Очікується, що виробництво молока в традиційно провідних країнах-експортерах продовжить зростати, але більш низькими темпами, ніж раніше. Основними гравцями як і раніше будуть Індія, ЄС і США, хоча Rabobank до 2023 року прогнозує також зростання виробництва молока в Китаї, Росії і Бразилії.

В цілому, глобально, зростання виробництва молока до 2020 року ймовірно збережеться на одному рівні.

Для США характерний змішаний ринок, де на виробництво молока і торгівлю молочними продуктами впливає геополітична обстановка. У першому кварталі 2019 року в порівнянні з першим кварталом 2018 року виробництво молока значно скоротилося в штатах Огайо (-5,1%), Пенсильванія (-6,9%), Іллінойс (-9,8%) і Вірджинія (-12, 5%), у той час як експорт молочних продуктів США в цілому скоротився на 11%.

Іншими штатами Середнього Заходу, де спостерігається скорочення виробництва, є Айова (-1,3%) і Індіана (-3,3%). У минулому році в більшості “молочних” штатів зростання виробництва збереглося: у Вісконсині (0,4%), Мічігані (0,4%) і Каліфорнії (0,7%).

Згідно з дослідженням, проведеним компанією Gira, в 2018 році харчовою промисловістю використовувалося 57% технічних молочних білків, а в 2023 році прогнозується споживання 60%.

З продуктів, вироблених з молочної сироватки, найбільше зростання очікується по висококонцентрованому концентрату сироваткового білка (WPC) і ізоляту сироваткового білка (WPI), що пояснюється зростаючим попитом на продукти спортивного харчування.

Найвищий попит на WPC припадає на Китай і Південно-Східну Азію, при цьому спостерігається конкуренція з рослинними білками, це стосується переважно США.

Протеїн молочної сироватки є одним з найдорожчих молочних порошків на ринку, з прогнозом високого попиту і зростання близько 10,7% до 2023 року.

Gira також прогнозує, що в найближчі кілька років виробництво горохового і рисового білків виросте на 15%. Це найдинамічніші джерела рослинного білка, в той час як виробництво соєвого білка знизилося і залишається на одному рівні.

Велика частина виробництва молочних інгредієнтів йде на світовий ринок, але в зв’язку зі спалахом африканської чуми свиней в світі виникли деякі перешкоди для торгівлі.
Китай – найбільший в світі виробник свинини, частка якого складає близько 50% її світового виробництва. Для вирощування свиней потрібно багато молочних продуктів, тому АЧС сильно впливає на молочну торгівлю. За даними Rabobank, в Китаї щороку до спалаху АЧС різали майже 700 мільйонів свиней, кожна з яких з’їдала майже один фунт лактози протягом усього життя. Тепер же прогнозується, що в 2019 році треба буде годувати на 200 мільйонів менше свиней, що означає зниження попиту на лактозу на 54, 5 – 72,5 тисячі тонн. Це створює труднощі в торгівлі з Китаєм, на світовому ринку лактози, а також впливає на галузі свинарства в інших країнах, таких як В’єтнам і Південна Африка.

ІНФАГРО за матеріалами dairyreporter.com

Останні новини: