AgroPolit.com розпитав голову Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимира Лапу про реформу системи контролю безпечності харчової продукції. Наводимо ту частину інтерв’ю, яка присвячена молоку.
AgroPolit.com: Яка ситуація з молоком? Коли Україна перейде на нові стандарти якості?
Володимир Лапа: З 1 липня молоко неґатункове, в тому числі і II ґатунку, буде прийматися молокопереробними підприємствами. Разом з цим, Держпродспоживслужба підтримує ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови» в частині виключення молока II ґатунку, що надасть можливість підвищити гігієнічні вимоги при доїнні, зберіганні та транспортуванні сирого молока та забезпечити його належну якість та безпечність.
Ми зараз працюємо над наказом Мінагрополітики щодо гігієнічних вимог до якості і безпечності молока, який регулюватиме вимоги щодо бактеріального забруднення, соматичних клітин тощо. Але він передбачає перехідний період до 2020-2022 років, тому що ми хочемо еволюційно запроваджувати більш жорсткі вимоги. Логіка ще і в іншому. У цьому році запроваджено достатньо масштабні програми державної підтримки, тому з точки зору середньострокової перспективи тим, хто хоче займатися молочним бізнесом, варто об’єднуватися у кооперативи, за рахунок державної підтримки дооснащуватися, брати обладнання для доїння і охолодження та продавати молоко належної якості. Можливості такі є і багато хто міг би ними скористатися. Якщо заявки будуть відповідати формальним вимогам, то вони мають бути задоволені.
AgroPolit.com: Чи оптимальний такий період?
Володимир Лапа: З психологічної точки зору «як бідному одружуватися, так і ніч мала». Кожен задумується в останній момент перед тим як запроваджуються норми і потім починаються розмови «а ми не готові». Як на мене 3 роки – достатній період щоб адаптуватися. Але якщо починати у 2021 році, то звичайно буде пізно.
AgroPolit.com: Як контролюватимуться нові вимоги?
Володимир Лапа: По-перше, повинен бути відомчий контроль на самих підприємствах. Ми зараз із швейцарським проектом Safoso відпрацьовуємо пілотні проекти у декількох областях – поставили лабораторне обладнання і подивимося на результати. Ми будемо ефективно здійснювати контроль за новими параметрами, тим більше що лабораторна база дозволяє робити це і зараз. Нам потрібно лише наблизити ці дослідження до сировинних зон і переробних підприємств, можливо не в усіх випадках потрібно використовувати обласні лабораторії, а буде потрібно дооснащувати міжрайонні.
AgroPolit.com: Що за нові параметри?
Володимир Лапа: Ми виходимо на ті нові параметри, які є в ДСТУ, але після перехідного періоду. Показники забруднення будуть поступово зменшуватися поки не відповідатимуть європейським стандартам.
Повністю інтерв’ю читати на сайті agropolit.com
Використано фото AgroPolit