В Україні посилюють вимоги до харчування в освітніх закладах

В установах освіти з наступного року контроль за безпечністю харчування буде здійснюватися за новими правилами. Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Операторам ринку було встановлено перехідні періоди для переорієнтування за новими вимогами.

“Контроль за безпечністю харчування в установах освіти з 20 вересня 2019 року здійснюватиметься за новими правилами. Зокрема, найважливішим нововведенням для операторів, які надають послуги харчування, стане введення системи НАССР. Така вимога передбачена законом України” Про основні засади та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Закон набув чинності 20 вересня 2015 року, його реалізація введе систему державного контролю на всіх етапах виробництва і обігу харчових продуктів – “від лану до столу”, – йдеться в повідомленні.

У Мінагрополітики помітили, що крім впровадження системи НАССР, суб’єкт господарювання, який надає послуги харчування в установах освіти, повинен бути внесений до Державного реєстру потужностей операторів ринку (або, в разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Також оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

Відзначається, що операторам ринку були встановлені перехідні періоди для переорієнтування за новими вимогами. Зокрема, для потужностей, які ведуть діяльність  з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через три роки з дня наступного за днем ​​опублікування цього закону, з 20 вересня 2017 року. Для потужностей, які ведуть діяльність з харчовими продуктами, в складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – через чотири роки, з 20 вересня 2018 року. Для малих потужностей встановлений перехідний період в п’ять років – з 20 вересня 2019 року. У переважній більшості суб’єкти господарювання, які надають послуги харчування в установах освіти, відносяться саме до цієї категорії.

Мінагрополітики спільно з Проектом ЄС “Удосконалення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні” проводить для малих операторів ринку серію семінарів в регіонах на тему “Обов’язки операторів ринку. Вимоги законодавства до закладів громадського харчування і малих виробників “Гнучкий підхід”, оскільки такі вимоги нові і їм необхідні додаткові роз’яснення.

minagro.gov.ua

Останні новини: