Микольська про створення експортного кредитного агентства

Експортно-кредитне агентство (ЕКА) буде здійснювати страхування, перестрахування і надання гарантій за договорами, що забезпечують розвиток експорту.

ЕКА також братиме участь у виконанні програм часткової компенсації відсоткової ставки за експортними кредитами та надавати консультації експортерам, йдеться в повідомленні урядового порталу.

«Запуск Експортно-кредитного агентства дуже важливий для захисту українських експортерів від ризиків неплатежів, фінансових втрат, і забезпечення доступного фінансування. Ми працюємо над тим, щоб ЕКА було ефективним інститутом з прозорими процесами і корпоративним управлінням, діяльність якого відповідає кращим міжнародним практикам », – зазначила заступник міністра економічного розвитку – торговий представник України Наталія Микольська.

Створення ЕКА підвищить конкурентоспроможність українських виробників на світових ринках, вважають в уряді.

«Експортно-кредитне агентство допомагатиме вітчизняним експортерам отримувати гарантії від контрагентів по виконанню ними своїх зобов’язань, а також підтверджувати здатність українських виробників постачати продукцію відповідно до зобов’язань, прописаних в контракті», – розповіла вона виданню УНН.

Зокрема, за словами Микольської, для українських експортерів, які виробляють продукцію з доданою вартістю, ЕКА може бути корисним в декількох аспектах:

– надавати експортерам механізми забезпечення виконання покупцем за кордоном своїх зобов’язань. Наприклад, мова йде про відстрочку на 90 днів оплати за поставку товару;

– надавати страхові або гарантійні документи, які будуть підтверджувати здатність української компанії постачати продукцію відповідно до умов контракту. Зокрема, для того, щоб українська компанія потрапила на полиці супермаркетів за кордоном, необхідно, щоб вона надала певні гарантійні механізми, що вона здатна виробляти такий товар, в такій кількості, в такі терміни, щоб поставити їх на ці полиці відповідно до специфікації замовника.

«В цілому інструменти допомоги Експортно-кредитного агентства досить специфічні і складні, вони залежать від виду товару, що постачається, від специфіки угоди і від того, власне, якої підтримки шукають експортер і його контрагент», – пояснила вона.

Для довідки: 7 лютого 2018 р Кабінет Міністрів України за ініціативою Мінекономрозвитку прийняв рішення про створення Експортно-кредитного агентства і затвердив його установчі документи. Агентство буде діяти в формі приватного акціонерного товариства.

Останні новини: