АНДРІЙ ЯРМАК, економіст FAO: про успішний розвиток молочного бізнесу Грузії

Наша робота (FAO та ЄБРР, а також АВМ) починає давати серйозні плоди. Відразу кілька міжнародних фінансових організацій планують надати фінансування для розвитку промислового виробництва молока в Грузії. Мова йде про значні для цієї країни суми, в межах 40-50 млн. доларів. І це для початку.

А починалося все з того, що чотири з гаком роки тому  мене попросили оцінити найбільш перспективні напрямки розвитку в агробізнесі Грузії. Мене найбільше вразили перспективи саме в молочному секторі. Адже на той час у всій Грузії було була лише одна комерційна молочна ферма з доїльним залом. Решту молока виробляли подвір’я. В результаті, з п’яти великих переробників молока, чотири працювали повністю на сухому молоці, а одне – на три чверті. Просто тому, що сирого молока практично не було, а якість у нього була така, що споживати його було дуже небезпечно.

Середній надій становив близько 1200 літрів на корову в рік, і це вважалося нормою. Інформації про сучасні технології не було. Ветеринарів і фахівців за сучасними технологіями виробництва молока – повний нуль.

Поголів’я виглядало жахливо. Доросла корова, найчастіше, своїми розмірами була не набагато більша за кавказьку вівчарку. Взимку корів тримали на соломі, тому вони виходили на першу травичку ледь живими, схудлими на 100-150 кг. Я вже не кажу про бруцельоз і навіть турбекульоз у корів.

Ціни на молоко були прекрасними – за будь-який обсяг сирого молока, незалежно від якості, переробник готовий був фіксувати закупівельну ціну на рівні 50-55 центів США за літр на весь рік!

FAO і ЄБРР за три роки провели величезну роботу, яка була максимально практичною і полягала в інформуванні людей про можливості молочного бізнесу. Адже інтенсивна молочна ферма в цій країні окупалася за неймовірні 4,5 роки!

На нашому першому молочному конгресі було близько 220 осіб. Люди не вірили нашим презентаціям, бо надій в 8 тис. літрів на рік здавався фанатстичним. Однак відразу після цього двадцять найактивніших змогли подивитися на власні очі, як це може бути, відвідавши Україну. І процес пішов. Багато було тренінгів, візитів експертів в господарства, і навіть створення першого підручника для молочного бізнесу Грузії грузинською мовою!

І ось ми маємо зараз вже більше десятка порівняно сучасних молочних ферм з надоями, іноді й до 10 тис. літрів. При цьому бізнес більшості наших партнерів за останні три роки зріс у 4-5 і більше разів. Вже створена Асоціація комерційних фермерів-молочників. І це лише початок.

А ми продовжуємо нашу роботу з молочним сектором в Грузії. Найцінніше – це інформація і знання. Якщо буде це, то гроші знайдуться – вони є не причиною, а наслідком. І сьогодні ми знову бачимо підтвердження цих слів. Вітаю всіх, хто причетний до цього проекту!

Ну і наш грузинський молочний портал – це зараз один з найбільш відвідуваних аграрних сайтів країни! А молочний сектор – практично єдиний, де є регулярна ринкова аналітика.

Останні новини: