Українці побоюються обвалу гривні і готові робити великі покупки

Індекс споживчих настроїв в Україні підвищився до значення 59 у вересні 2017 року. Це на 0,4 пункту вище, ніж було в серпні, свідчать результати дослідження, проведеного GfK Ukraine.
“Хоча вересневий індекс споживчих настроїв в порівнянні з серпнем майже не змінився, компоненти індексу мали різну динаміку. Так, оцінка поточного власного доходу і доцільності робити великі покупки зросла, але очікування доходу в майбутньому погіршилися. Такі різноспрямовані тенденції є наслідком, з одного боку, зростання номінальної заробітної плати в січні-вересні, а з іншого – наслідком погіршення девальваційних очікувань і прискорення інфляції восени “, – відзначили в GfK Ukraine.


Очікування українців щодо безробіття у вересні дещо поліпшилися: показник індексу очікуваної динаміки безробіття зменшився на 3,8 п.  і склав 130,9.

Незначні зміни відбулися в індексі інфляційних очікувань – зменшення на 0,2 п., таким чином, індекс склав 185,2.

Зате очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців погіршилися: індекс девальваційних очікувань збільшився на 13,7 п. – до значення 157,1. Своє поточне матеріальне становище українці стали оцінювати краще:

– індекс поточного особистого матеріального становища склав 48,8, що на 4,6 п. вище за показник в серпні;
– індекс доцільності великих покупок збільшився на 3,5 п. і встановився на позначці 61,2.

segondnya.ua

 

Останні новини: