В РФ можуть ввести поняття “молокорослинні продукти”

image

В Росії виробникам  деяких продуктів, наприклад, десертів, морозива і соєвого молока, можуть заборонити використовувати назву “молочні продукти”.

ВНДІ молочної промисловості розробляє пропозиції, згідно з якими продукти, що містять більше половини жиру рослинного походження, повинні будуть називатися “аналогами молочної продукції” або “молокорослинними продуктами”. Зміни можуть надійти на розгляд Європейської економічної комісії (ЄЕК) в наступному році. ВНДІ молочної промисловості розробляє стандарт на молочну продукцію, який потім може бути запропонований профільним комітетом при Росстандарті як основа техрегламенту для країн Євразійського економічного союзу. Про це “Известиям” розповіла Катерина Нєстєрова, директор Асоціації виробників і споживачів масложирової продукції (АПМП), яка бере участь у розробці.

За її словами, розробку стандарту хочуть завершити до кінця року. Катерина Нєстєрова розповіла, що основна ідея полягає в тому, щоб зобов’язати виробників правильно називати продукцію, в якій молочний жир більше ніж наполовину замінений рослинним. Так, молочній продукції з вмістом рослинного жиру понад 51% може надаватися назва “молокорослинні продукти”.

Якщо продукція містить менше 5% молочного жиру, її пропонується назвати “аналогом молочної продукції”. Як пояснила Катерина Нєстєрова, зараз така продукція знаходиться практично поза правовим полем, споживач не може її достовірно ідентифікувати.

В “молочному” техрегламенті позначена тільки продукція з часткою вмісту молочного жиру більше 50%. Тим часом на ринку на полицях магазинів маса продуктів, які більше ніж наполовину складаються з рослинного жиру, але продаються під “натуральними” назвами: сирний десерт, заморожений десерт, морозиво, соєве молоко і т.п. “Виробники не повинні вводити покупця в оману щодо продукту, який він купує. З іншого боку, ми повинні дозволити виробнику дохідливо, достовірно, правильно пояснити, що собою являє його продукт. І це повинно бути позначено на упаковці”, – пояснила Катерина Нєстєрова. У ВНДІ молочної промисловості від коментарів утрималися.

milknews.ru

 

 

 

Останні новини: