“Молочний союз” РФ бачить загрозу в ряді пропозицій Міністерства охорони здоров’я

dairy-products-260

“Молочний союз” бачить загрозу галузі і здоров’ю населення в ряді пропозицій, які містяться в підготовленому Міністерством охорони здоров’я проекті Стратегії формування здорового способу життя населення, профілактики і контролю неінфекційних захворювань на період до 2025 року.

Як повідомив “Інтерфаксу” заступник директора Союзу Євген Купляускас, мова, перш за все, йде про пропозицію законодавчо закріпити використання в харчовій галузі тільки йодованої солі і про зменшення в споживчому кошику частки молочних продуктів високої жирності.

За його словами, пропозиція про використання йодованої солі – “це критичний момент”. “У технології виробництва молочної продукції використання йодованої солі неможливо, так як це негативно впливає на органолептику молочних продуктів, в них з’являються специфічні присмаки і запахи, гіркота”, – пояснив він. “Йодиди калію і натрію також можуть впливати і на технологічний процес виробництва продуктів. Присутність йоду може негативно позначатися на біохімічних процесах при ферментації, сквашуванні, дозріванні та інших важливих технологічних операціях виготовлення продуктів”, – заявив він. Як підкреслив Купляускас, використання йодованої солі не регламентоване ні в одному стандарті якості сировини для молочної продукції. “Тому ми вважаємо, що необхідно виключити законодавче закріплення використання йодованої солі в молочної продукції”, – зазначив він.

За його словами, “Молочний союз” підтримує побоювання медиків у зв’язку з наявними в країні йододефіцитом і не проти введення профілактичних заходів щодо ліквідації цієї проблеми. “Але ні в якому разі не за рахунок обов’язкового використання йодованої солі в молочній продукції загального призначення”, – підкреслив він.

Другим критичним моментом запропонованого МОЗ документу в “Молочному союзі” вважають “планомірне і цілеспрямоване зменшення в складі споживчого кошика молочних продуктів високої жирності”. “Ми категорично проти такого формулювання, оскільки це може призвести до виключення з товарообігу вершкового і топленого масла, високожирних сирів і плавлених сирів, а це і класичні види напівтвердих, твердих і надтвердих популярних сирів, – заявив Купляускас. – Крім того, можна втратити кисломолочні сири і десерти,  сметану, вершки, консерви з незбираного молока та інші продукти”. За його словами, традиційні продукти з високим вмістом молочного жиру “чистіші” і фізіологічно корисніші,  оскільки при їх виробництві не треба використовувати штучні харчові добавки для поліпшення і збереження консистенції. “Крім того, є категорії населення, наприклад, діти, жителі Крайньої Півночі, яким просто життєво необхідне вживання молочного жиру як джерела поживних речовин для росту і розвитку організму і джерела енергії”, – додав він. За його словами, знежирені молочні продукти значно програють класичним жирним продуктам в багатстві смаку і аромату, тому що  молочний жир нарівні з молочним білком є носієм для смакоароматичних з’єднань.

“Пропозиція МОЗ – це явне порушення права вибору споживача, нав’язування йому смаків і уподобань в харчуванні”, – вважає він. Купляускас повідомив, що “Молочний союз” направив свої зауваження до МОЗ і Мінсільгоспу і запропонував свою допомогу при доопрацюванні спірних пропозицій стратегії.

dairynews.ru

 

 

Останні новини: