Мартинюк назвав три моделі запуску ринку землі

land_ukraine

Моделей запуску ринку землі є кілька, але основних, виходячи зі змісту актуальної політичної дискусії, – три. Таку думку висловив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Модель 1. Продовження мораторію на тривалий термін (до 2022 року і далі).

“Вважаю цей варіант найгіршим і готовий визнати його право на існування лише за умови, що держава візьме на себе зобов’язання по викупу паїв у бажаючих їх продати. За дуже приблизними оцінками, таких близько 1 млн осіб. Після цього можна закрити питання з мораторієм і працювати в певній системі координат. Але право громадян на розпорядження своєю власністю повинно бути реалізовано, це навіть не обговорюється”, – зазначив Максим Мартинюк.

Модель 2. Запуск ринку землі в форматі продажу прав оренди.

“Розроблений Мінагропродом законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» передбачає розблокування статус-кво через запуск права продажу оренди. При реалізації цього сценарію відбудеться незначне косметичне пожвавлення у всіх сегментах земельного ринку, але глобального реформаторського ефекту для галузі ця модель не матиме”, – пояснив заступник міністра.

Модель 3. Поетапний запуск ринку землі.

За словами заступника міністра, в рамках цієї моделі на першому етапі, протягом двох років, на продаж виставляється частина державного земельного банку – до 1 млн га. На другому етапі ринок землі відкривається для приватних осіб.

“Держава отримує позитивний економічний ефект від появи нового ринку, який, за нашими оцінками, складе $7-8 млрд за підсумками вже першого етапу. Не вважаю за потрібне приховувати, що є затятим прихильником третьої моделі, оскільки вона найбільш ліберальна з усіх можливих найближчим часом в Україні”, – підсумував Максим Мартинюк.

latifundist.com

Останні новини: