6 серпня виповнюється два роки введення Росією санкцій у відповідь на санкції з боку ряду західних країн, з яких був заборонений імпорт продовольства, в тому числі молочної продукції. Milknews розповідає, як змінився ринок в минулому році і які тенденції спостерігаються на ринку в умовах ембарго.
1. Введені Росією в серпні 2014 року спеціальні економічні заходи дозволили знизити обсяги імпорту і звільнити внутрішній ринок для російських виробників. Обсяг промислового виробництва більшості видів молочних продуктів в 2015 році збільшився. У виграші опинилися насамперед виробники сиру і сирних продуктів, а також вершкового масла. Темпи приросту виробництва в цих сегментах в останні 2 роки досягали десятків відсотків.
У 2016 році за підсумками 4 місяців відзначено збільшення виробництва найбільш затребуваних населенням молочних продуктів – з незбираного молока, а також сирів і сирних продуктів.
2. Незважаючи на сприятливу ринкову кон’юнктуру, не вдалося створити базу для стійкого зростання виробництва сирого молока. Дефіцит сирого молока нікуди не подівся. Аналітики Milknews відзначають стагнацію виробництва молока (2013 – 30,5 млн т, 2014 – 30,8 млн т, 2015 – 30,8 млн т), скорочення поголів’я корів (2013 – 8,7 млн гол, 2014 року -. 8,5 млн гол, 2015 – 8,4 млн гол), зберігається значна питома вага низькотоварних господарств населення у виробництві сирого молока (45,6% в 2015 році, товарність – 34%).
3. Відбувалося зниження прибутковості бізнесу виробників і переробників молока через підвищення собівартості виробництва та переробки на тлі девальвації національної валюти. Через девальвацію рубля різко зросла собівартість – на 30 – 40%. Кредитні ресурси по діючих відсоткових ставках виявилися недоступними, інвестиційні проекти припинилися. В результаті значна кількість молочних комплексів, побудованих і реконструйованих в останні роки, балансують на межі рентабельності.
4. Незважаючи на введені санкції, висока залежність від імпорту молокопродуктів зберігається. Рівень самозабезпечення молоком і молочними продуктами в 2015 році склав 81% по сирому молоку і 74% – по молокопродуктах. Сталося підвищення активності на російському ринку традиційного партнера – Республіки Білорусь (частка Білорусі в імпорті молочних продуктів в 2013 році – 42%, в 2014 році – 52%, в 2015 році – 83%, фізичні обсяги збільшилися з 4,0 млн т в 2013 році до 5,9 млн т в 2015 році).
З 2016 року розпочалося збільшення обсягів імпорту молочної продукції (+ 15% за 4 місяці 2016 року) на тлі зниження світових цін на сири і вершкове масло, в т. ч. імпорт сирів і сиру збільшився на 21% (до 64,2 тис. т), вершкового масла і ін. молочних жирів – на 37% (до 27,5 тис. т), СОМ – (до 33 тис. т) на 3,4%, СНМ – на 8,9% (до 12 тис. т).
5. Інвестиційна активність залишається низькою. Вартість кредитних ресурсів неприйнятно висока з урахуванням великих термінів окупності фінансових вкладень. Девальвація національної валюти в 2014 – 2015 роках сприяла зниженню обсягів інвестицій в модернізацію та розвиток виробництва і переробки молока, що тягне за собою зниження темпів приросту виробництва. Позитивна тенденція 2015 року змінилося негативною: відзначається зниження темпів нарощування внутрішнього виробництва сирів, сиру і вершкового масла: виробництво сирів в січні – квітні 2016 року зросло на 1,8% (у 2015 році – на 32,5%), сирних продуктів – на 9 , 2% (у 2015 році – на 16,6%), сиру і сирних продуктів – на 2,3% (у 2015 році – на 7,3%), виробництво вершкового масла скоротилося на 4,2% (у 2015 році – приріст на 6,1%).
6. Відмічається збільшення частки фальсифікату на молочному ринку. За оцінками Союзмолоко і АЦ MilkNews, частка фальсифікату збільшилася з 8% в 2014 році до 10% в 2015 році в цілому по молочній групі продовольчих товарів; імпорт пальмової олії зріс в 2015 році на 26% (до 890 тис т.), за 4 місяці 2016 року – на 14% (до 294 тис. т).
7. На ринок впливає зниження споживчого попиту на молоко і молочну продукцію на тлі падіння купівельної спроможності грошових доходів населення. Споживання молочної продукції на душу населення знижується з 2012 року (249 кг/особу/рік) і склав за підсумками 2015 року 235 кг/особу/рік, що на 3,7% менше, ніж в 2014 році, або тільки 71% від рекомендованої Міністерством охорони здоров’я Росії норми в 320 – 340 кг/рік.
У 2015 році відзначений незначний приріст споживання населенням тільки традиційних цільномолочних продуктів (+ 0,7%), в тому числі сиру (+ 4,8%), при цьому збільшення споживання забезпечено збільшенням обсягів внутрішнього виробництва цільномолочної продукції (+1,6 %) і сиру (+ 6,1%). Споживання решти молочної продукції знижується: сири (-4,4%), продукти сирні (-0,5%), масло вершкове (-3,2%).
8. Ще одна цікава тенденція – підвищення експортної активності виробників молокопродуктів: у 2015 році відзначено збільшення експорту тільки з незбираного молока (в 2 рази), морозива (+ 9%) і сирних продуктів (+ 2,9%); за 4 місяці 2016 року експорт молокопродуктів зріс на 27%, в т. ч. продукції з незбираного молока – в 2 рази, молочного жиру – в 2 рази, сирів і сиру кисломолочного – на 5%, сирних продуктів – на 58%, морозива – на 82%. Аналітики вважають, що таким чином виробники намагаються компенсувати впав в Росії попит.